Notícies i recursos

L’AcPpJ recull bones pràctiques en polítiques de joventut

Aquest 2012 veurà la llum un nou projecte de l’entitat: un recull de bones pràctiques en polítiques de joventut en format físic i virtual.  

 

 

 

 

Amb la intenció de ser una eina de consolidació del sector, des de l’AcPpJ neix la proposta de crear un recull de bones pràctiques en polítiques de joventut ubicades en el territori català. El projecte posarà de relleu les virtuts del model o models d’intervenció que s’apliquen en el nostre territori des de fa pràcticament trenta anys i remarcarà els beneficis socials que aporta al país.

 

Sabem que tenim un ample ventall de pràctiques professionals que despleguen els diferents àmbits propis de les polítiques de joventut, amb nivells rellevants d’èxit, però molt dispers pel que fa a temàtiques, mètodes, recursos i implantació territorial. La major part d’aquestes pràctiques no forma part d’una xarxa estructurada ni d’un desenvolupament comú ni remotament integrat, i gairebé sempre és el resultat de voluntats locals i apostes tècniques particulars, desenvolupades de forma autodidacta.

 

Aquest recull de bones pràctiques pretén assolir tres grans finalitats: localitzar, descriure i valorar projectes exitosos que donen resposta a necessitats concretes de les polítiques de joventut en tots o la majoria d’àmbits que li són propis. En segon lloc, generar una eina útil per als professionals. Per a cada zona o territori del país, per a cada realitat social, física i econòmica concreta, per a cada àmbit d’intervenció, hem de trobar com a mínim una manera de treballar que resulti adequada i eficaç. I en tercer lloc voldríem fer una nova passa en el camí de consolidar els perfils dels professionals, validant amb exemples pràctics el que ja sabem sobre les aptituds i competències necessàries per exercir les tasques que li són assignades. Què aporten específicament els professionals a aquells projectes que mereixen la qualificació de bona pràctica?

 

La recerca de projectes per ser avaluats i, per tant, per considerar la possibilitat d’incorporar-los al recull de bones pràctiques s’organitza a partir d’uns paràmetres que en determinen una classificació concreta. La finalitat és seleccionar projectes que recullin la diversitat de realitats i necessitats d’intervenció al conjunt del país per a les polítiques de joventut. Com a objectiu general, es tractaria d’aconseguir que qualsevol professional trobi en el recull algun exemple de bona pràctica que resulti útil en el seu entorn, amb les seves circumstàncies concretes i prestant atenció als àmbits del seu interès. La selecció la determinarà un consell avaluador format per l’Observatori Català de la Joventut, l’AcPpJ i tres professionals-experts de trajectòria contrastada.

 

Gràcies a un aplicatiu web que es podrà consultar des de la plana de l’AcPpJ, el projecte esdevindrà la eina de la qual a l’inici us esmentàvem. El projecte sempre serà viu, té una durada indefinida i pretén actualitzar-se any per any.

 

A l’AcPpJ ens trobem en la primera fase del projecte, la de recerca de bones pràctiques professionals d’arreu de Catalunya. Si ens vols donar un cop de mà, omple aquest formulari i envia’ns-el a . Gràcies per la vostra col·laboració, us anirem informant de com evoluciona el recull.