Notícies i recursos

Innovacions democràtiques en el treball amb joves a Catalunya

L’ACPJ forma part del projecte europeu Democratic Innovations in Youth Work, que té com a objectiu crear noves eines i metodologies per a fomentar la participació ciutadana entre les joves arreu d’Europa. És en el marc d’aquest projecte que l’associació ha dut a terme un treball d’investigació per a trobar al nostre territori projectes o iniciatives que considerem referents en aquest àmbit.

Aquesta investigació ha culminat en la realització de tres vídeos que presenten tres projectes que actualment s’estan duent a terme a Catalunya, i que estan relacionats amb les següents innovacions democràtiques: pressupostos participatius, assemblees ciutadanes, i grups de joves autoorganitzats.

Al vídeo sobre els pressupostos participatius de la Garrotxa, coneixereu que són i com es preparen els Pressupostos Participatius de Joventut de la Garrotxa. Aquest és un projecte participatiu, que es du a terme en coordinació amb el Servei de Joventut del Consell Comarcal de la Garrotxa i que s’impulsa des de l’equipament juvenil L’Ideal-Oficina Jove de la Garrotxa, i que té com a principals objectius responsabilitzar els i les joves de les polítiques de joventut, educar en la participació ciutadana, i formar els i les joves en l’organització i gestió de projectes.

El Youth Act és una assemblea ciutadana, impulsada per la Càtedra Re-generation UPF, el grup de recerca JOVIS, el Servei Civil Internacional de Catalunya i el Consell de la Joventut de Barcelona. L’assemblea aplega a joves activistes i a joves membres de l’acadèmia de tot el món, amb l’objectiu de debatre i trobar solucions als reptes globals.

El Grup divers d’Osona, és un grup de joves autoorganitzat, que fomenta la a participació activa dels joves de la comarca amb una visió inclusiva i una perspectiva intercultural. El projecte, iniciativa del Servei de Joventut i del Servei d’Acollida del Consell Comarcal d’Osona, es concep com un espai estable i sostenible de participació, creació i treball en comú per desplegar polítiques públiques de joventut i acollida per Joves a Osona amb una mirada inclusiva.

Els tres vídeos realitzats per l’ACPJ, formen part dels 9 vídeos que s’han preparat en el marc del projecte, i que podeu veure a YouTube.

Aviat, presentarem una guia en què trobareu eines i dinàmiques per a treballar la participació ciutadana amb joves a través d’aquests vídeos.