Notícies i recursos

Respecte les declaracions dels responsables del Departament d'Empresa i Ocupació

Carta oberta i de denúncia de l’AcPpJ, amb el suport del Col•legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya, per el to i les maneres que van mostrar  els responsables del  Departament d’Empresa i Ocupació el passat 18 d’abril a la Comissió de Polítiques de Joventut del Parlament de Catalunya.

 

 

Sobre la última Comissió de Polítiques de Joventut celebrada al Parlament de Catalunya el passat 18 d’abril, l’AcPpJ vol denunciar el to i les maneres que van mostrar els Srs. Enric Colet i Francesc Xavier Mena, Secretari General i Conseller del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya respectivament.

 

Davant el 36% d’atur juvenil el primer trimestre de l’any (50,1% entre els de 16 a 24 anys), les previsions més que pessimistes d’una sortida de la crisi i els continus ajustaments econòmics que totes i tots els ciutadans incloent-hi els joves estem realitzant, i la situació i moment tan delicats que estem vivint, des de l’AcPpJ creiem i considerem que les declaracions, propostes i arguments que varen donar a la Comissió de Polítiques de Joventut, Enric Colet i Francesc Xavier Mena són frívoles, poc responsables, gens constructives i amb una actitud no gaire compromesa amb la defensa de les i els joves catalans.

 

Un dels Departaments de la Generalitat claus per a combatre l’atur, promoure l’esperada reactivació econòmica, l’emprenedoria, la millora de les condicions laborals de tots els ciutadans… no
pot respondre amb mediocritats davant els joves, la població de la que s’espera, tal com va citar el Secretari General, que canviïn la situació actual.

 

Les i els joves del nostre país són els qui pateixen i patiran més directament aquesta crisi: atur, mínima temporalitat, poques oportunitats laborals, amb un Salari Mínim Interprofessional congelat i dels més baixos d’Europa… Per un altre costat, molts són les i els joves que volen crear una empresa, fer realitat una idea sostenible o de negoci, però, Srs. Responsables del Departament d’Empresa i Ocupació, la cosa no és tan fàcil i no hi ha cap “terra de les oportunitats”. No hi ha diners, els bancs no presten i els deutes de les administracions tampoc són cap garantia per alguna línia de crèdit. Cap oportunitat i ofegats. L’esforç, la constància, el treball i la passió de les i els nostres joves emprenedors treballen en solitari.

 

Vostès proposen una experiència vital a l’estranger per aprendre idiomes i servint cafès per exemple. Seria un bon consell si no sabéssim que a Espanya, des de l’any 2008, ja han marxat més de 300.000 joves. I no precisament a viure cap experiència vital, si no a viure la seva vida i sortir d’una terra de poques oportunitats i un fosc horitzó laboral.

 

L’actual generació de joves que tenim és la més formada i preparada de tota la història. I no podem deixar que sigui la més indecisa sobre el seu futur i amb les pitjors condicions per emancipar-se o desenvolupar-se i crear el seu propi projecte de vida.

 

Substitueixin protecció per defensa si volen, però no es pot obviar la realitat i ignorar la responsabilitat del Govern de la Generalitat a l’hora de lluitar per capgirar aquesta situació. Com a Responsables del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya n’esperem molt més.

 

Abans de fer judicis ràpids sobre què han de fer els joves per reduir l’impacte de la crisi i l’atur juvenil, primer cal conèixer què necessiten. A través dels serveis de joventut d’arreu del país, els professionals de les polítiques de joventut tenim l’avantatge de treballar en proximitat amb el jove i coneixem bé les seves necessitats. Professionals que treballem amb tot tipus d’agents del territori i amb una planificació que ens marquen els Plans Locals de Joventut i el Pla Nacional de la Joventut de Catalunya. Des de l’AcPpJ i el CEESC, els hi oferirem el suport que calgui alhora de defensar aquesta joventut.