Notícies i recursos

Pla Inserjove, grup de millora sobre emprenedoria, ocupabilitat i inserció laboral dels i les joves

Propostes del Govern, l’Oficina del Pla Jove de la Diputació de Barcelona i les Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) i altres, per la inserció, ocupabilitat i emprenedoria de les i els joves.

 

 

El Pla Inserjove 2014: inserció i ocupabilitat

Ahir, el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, i el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, van firmar un conveni de col·laboració entre aquests dos departaments i els rectors de les universitats públiques i privades del país, per tal d’impulsar la inserció laboral i la millora de l’ocupabilitat de 27.000 joves estudiants i graduats universitaris. La Generalitat destinarà 50 milions d’euros a orientar, formar o inserir joves catalans en el mercat de treball, que es podrien doblar amb els fons que l’Estat distribuirà per posar en marxa la garantia Juvenil europea.

Les universitats que signen el conveni de col·laboració reforçaran els actuals dispositius d’inserció laboral o n’establiran de nous a través d’espais físics i virtuals amb personal tècnic especialitzat que oferiran un servei d’informació i d’orientació professional de qualitat als joves universitaris. Als dispositius s’hi suma el Pla Inserjove, amb la voluntat de tenir continuïtat en els propers anys, abasta un conjunt de programes adaptats a les necessitats de diferents perfils d’aquest col·lectiu, que, a més dels joves universitaris, s’hi troben les i els joves amb una certa qualificació però necessitat d’especialització o reconversió del seu perfil professional, joves que no han assolit l’educació bàsica obligatòria, entre d’altres. En concret el Pla Inserjove inclou: els programes ‘Fem Ocupació per a Joves’ i ‘Joves per l’Ocupació’; el Programa de qualificació professional inicial (PQPI); el nou Programa de suport als joves universitaris, i els Programes Eurodissea i Leonardo da Vinci.

Un fet a destacar d’enguany, és que les polítiques actives específiques per al col·lectiu juvenil,  van acompanyades d’una atenció específica a l’avaluació del seu impacte, per poder determinar quines actuacions són les més efectives.

Cliqueu per a tenir més informació: nota de premsa de la Generalitat sobre l’acord

 

Diccionari per a l’ocupabilitat de joves de l’ECAS

Recordar-vos que a meitats del 2012, les Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) van presentar aquest interessant Diccionari normatiu de competències transversals clau per a l’ocupabilitat de joves, elaborat per la Comissió d’Inserció Sociolaboral de la federació a través d’un conveni amb la Direcció General d’Igualtat d’Oportunitats en el Treball (DGIOT) del Departament d’Empresa i Ocupació i l’ajuda del Fons Social Europeu. Un material d’ús tècnic que complementava la proposta metodològica d’inserció laboral per a joves, elaborada també per ECAS. El Diccionari, dirigit per Marta Colomé, aprofundeix des de l’experiència en deu competències clau per a l’ocupabilitat de joves: adaptabilitat, comunicació, disposició a l’aprenentatge, gestió de les emocions, identificació, iniciativa-autonomia, organització, relació interpersonal, responsabilitat  i TIC.

Diccionari normatiu de competències transversals clau per a l’ocupabilitat de joves

Proposta metodològica d’inserció laboral per a joves

 

Grups de millora sobre emprenedoria de l’Oficina del Pla Jove

Adreçat a tècnics i dinamitzadors juvenils i obert a entita
ts juvenils de les comarques de Barcelona, l’Oficina del Pla Jove de la Diputació de Barcelona ha creat aquests grups de millora sobre l’emprenedoria de les i els joves. Amb un format adaptable i flexible (en continguts i horaris segons les necessitats de l’ens local que ho sol·licitin), i en sessions presencials i virtuals, s’ofereix un espai de reflexió sobre el concepte d’emprenedoria com actitud vital i la possibilitat de promoure-la des dels serveis i regidories de joventut, recursos per a treballar les aptituds emprenedores amb els joves i, practicar el disseny d’un projecte amb mirada emprenedora.

Per a poder dur a terme el grup, hi ha d’haver un mínim de 10 professionals, i l’ens local que ho sol·liciti, s’ha de responsabilitzar de l’espai i la logística per a dur a terme la formació.

Per a més informació i per sol·licitar-lo, contacteu amb: – 93 402 22 22 ext. 66837 / 66833.

 

Altres i una reflexió

Mapalaboral.org: recurs on-line presentat a l’últim trimestre del 2013, amb l’objectiu de millorar l’ocupabilitat dels i les joves. Una eina totalment pública i gratuïta al servei dels Ajuntaments, les entitats d’inserció laboral i les Oficines de Treball del SOC que ofereix recursos, informacions i materials de suport per ajudar els i les joves a definir la seva trajectòria professional. Mapalaboral.org s’ha desenvolupat gràcies a un conveni d’ECAS amb la Generalitat de Catalunya, el portal de recerca de feina InfoJobs i el programa Incorpora de l’Obra Social “la Caixa”.

VI Premis Joves Emprenedors Socials de la Universitat Europea de Madrid: sisena edició de la convocatòria a on es busquen joves d’entre 18 i 29 anys que portin a terme un projecte amb impacte social. Han de ser iniciatives que estiguin en marxa des de fa més de sis mesos i que tinguin impacte a l’estat espanyol. La data límit per presentar candidatures és fins el proper 1 de març.

¿Sirven para algo las políticas de empleo juvenil? Aquesta contundent pregunta dona el títol de l’article, que Margarita León i Joan Subirats, Investigadors del Instituto de Govern y Politiques Públiques de la UAB, publicaven aquest passat dijous al diari El País. Una crítica i diverses reflexions entorn les polítiques i els diversos programes d’ocupabilitat i inserció juvenil.