Notícies i recursos

“Oh my Goig”, un recurs audiovisual per l’educació sexual

ohmygoig_beteve-1024x576

Des de l’AcPpJ volem compartir-vos la proposta que han fet des del programa de televisió “Oh My Goig” de betevé a les i els professionals de joventut .
El programa, que s’emet cada divendres a les 22.45h (també disponible a la web), s’allunya dels discursos morals i/o dels tabús sobre el sexe i centra el debat en tot allò que té a veure amb el plaer, els drets, les oportunitats, i també la prevenció dels riscos. Té com a objectiu que els joves aprenguin a gaudir d’una vida sexual positiva, responsable i lliure.
Els responsables de la seva direcció han posat a la nostra disposició el seu contingut audiovisual per si algun soci, sòcia o altre professional que treballi amb i per a joves, vol utilitzar-lo per a possibles presentacions o tallers. Per saber-ne una mica més, i a través d’aquest contacte vam decidir realitzar una entrevista a Sergi Vicente (Director General betevé), Albert Baquero (Productor Executiu i Realitzador del programa “Oh My Goig” (OMG), de la productora Camille Zonca) i Maite Bassa (Responsable xarxes socials del programa OMG de la productora Camille Zonca).
Sergi Vicente ens explica que la idea de OMG va sorgir en conèixer el programa “Pubertet” de la televisió noruega durant el festival INPUT de TV públiques. Llavors, van pensar adoptar aquest format a betevé donat que “davant la manca d’informació sexual de molts adolescents, estaria bé posar l’accent en els drets sexuals o les identitats”. Per aquest projecte, han comptat amb la col·laboració del Centre Jove d’Anticoncepció i Sexualitat (CJAS), i després d’un concurs on es van presentar gairebé 30 productores, la guanyadora va ser Camille Zonca, amb experiència en el tractament de temes educatius i d’adolescents.
Un dels aspectes que més destaca del programa és que no només té un ànim divulgatiu sobre la sexualitat, sinó com comentava Vicente també parla sobre gènere, perquè “mentre que el sexe fa referència al fet biològic, gènere finalment és una convenció social. Acaba sent necessari parlar de gènere, perquè està relacionada amb com entenem la sexualitat, el respecte, la tolerància, etc”.
participant oh my goig
Els protagonistes de tot això, les persones joves, han participat molt activament. Com ens explica l’Albert Baquero, a part de formar-se, tenien moltes ganes de dir la seva i debatre, fent que també poguessin aprendre els mateixos professionals observant la interacció entre els joves. Per Baquero, “OMG contribueix a repensar socialment algunes etiquetes (passotes, ninis, empanats, egoistes) amb què sovint etiquetem els i les adolescents, i posa en relleu la seva voluntat de qüestionar i transformar tot allò que no veuen clar de la nostra societat”. Part d’aquest èxit és gràcies a la implicació dels centres educatius, amb el seu equip docent, que han sigut els responsables de la selecció dels alumnes.
I un programa sobre sexualitat, on els joves no només escolten sinó que diuen la seva, haurà aixecat molt rebombori? Segons Maite Bassa, els missatges rebuts són de felicitació tant dels propis joves, com d’educadors, com dels pares i mares. Aquest últim col·lectiu, sobretot destaca la responsabilitat amb què s’ha volgut tractar una qüestió sensible com aquesta. A cada programa guanyem més seguidors i tot indica que la pujada serà exponencial. Segurament però, la dada més destacada és que el 70% dels seguidors del programa a les xarxes socials són dones. Per Bassa, “això fa pensar que calia una visió més feminista sobre la sexualitat”.
Finalment, Vicente remarca que els continguts audiovisuals es troben disponibles a la web del programa i a Youtube, amb la voluntat que puguin ser utilitzats per professionals durant els seus tallers a instituts i altres centres d’informació.

Voleu veure algun dels capítols? Entreu a la seva web:  Logo beteve