L’emigrant 2.0, una anàlisi de l’emigració juvenil
El 6 de juny a les 18:00h al Palau Macaya de Barcelona, la Direcció General de Joventut presenta el llibre L’EMIGRANT 2.0 Emigració juvenil, nous moviments socials i xarxes digitals, que és el resultat del projecte d’estudi “#eMOVIX. Emigració juvenil, nous moviments socials i xarxes digitals”, impulsat i coordinat per la Universitat de Lleida, amb el suport RecerCaixa i la col·laboració de l’ACUP. En la recerca hi han participat diferents equips d’aquesta Universitat, als quals s’han sumat l’Observatori Català de la Joventut de l’Agència Catalana de la Joventut (ACJ) i personal de l’ACJ especialitzat en la temàtica.
“L’estudi es plantejava un triple objectiu. En primer lloc, presentar un panorama de l’emigració juvenil cap a Europa i cap a altres llocs del món en els darrers vuit anys, des del principi de la crisis financera (el 2008), a partir de dades estadístiques disponibles, i mostrar-ne la diversitat geogràfica. En segon lloc, analitzar un cas concret (l’emigració dels joves catalans a Londres) a partir dels relats autobiogràfics dels seus protagonistes. En tercer lloc, estudiar un moviment social –Marea Granate– com a exemple d’interconnexió entre xarxes digitals i presencials. Es tracta d’un estudi interdisciplinari que pretén integrar tres metodologies: l’etnografia de base antropològica, la cartografia de base geogràfica i l’anàlisi de xarxes digitals de base informàtica. A partir d’una metodologia mixta que combina l’anàlisi de dades quantitatives i qualitatives, pretenem elaborar un model innovador per analitzar aquestes formes de mobilització col·lectiva, tractant en un mateix marc interpretatiu dades de caràcter narratiu (relats de vida), cartogràfic (dades sociodemogràfiques) i informàtic (dades sobre comunicacions mòbils i digitals)”
Extret del pròleg del llibre
Els resultats de l’estudi ja es van presentar en el marc del XIX Fòrum d’Estudis sobre la Joventut, dedicat al tema “Joves emigrants: costos i oportunitats socials”, que es va celebrar a la Universitat de Lleida i CaixaForum Lleida el novembre del 2016. Ara, ja en llibre, Carles Feixa i Clara Rubio, dos dels autors de la investigació, explicaran el proper 6 de juny al Palau Macaya de Barcelona, els principals resultats d’aquest projecte impulsat pel programa RecerCaixa de l’ACUP-Obra Social “la Caixa”. També hi assistiran la directora general de Joventut, Marta Vilalta; la catedràtica de geografia humana de la Universitat Autònoma de Barcelona, Anna Cabré, i el director de l’Àrea de Recerca i Coneixement d’Obra social “la Caixa”, Jordi Portabella.
Més informació i confirmació a l’acte Descarrega’t el llibre L’EMIGRANT 2.0 Emigració juvenil, nous moviments socials i xarxes digitals