Notícies i recursos

L’AcPpJ en contra de la supressió del Consejo de la Juventud de España

A l’Associació Catalana de Professionals de les Polítiques Joventut manifestem el nostre desacord, preocupació i malestar per la inclusió del CJE a la llista d’organismes a suprimir elaborada per la Comissió per a la Reforma de les Administracions Públiques.

 

 

 

Davant les informacions publicades la setmana passada per diversos mitjans de comunicació com el País, que indicaven la supressió del Consejo de la Juventud de España (CJE) i que divendres 21 de juny es van confirmar després de la reunió del consell de ministres amb l’informe de la Reforma de les Administracions Públiques (pàg.17), des de l’Associació Catalana de Professionals de les Polítiques Joventut (AcPpJ) volem manifestar el nostre desacord, preocupació i malestar per la inclusió del CJE a la llista d’organismes a suprimir elaborada per la Comissió per a la Reforma de les Administracions Públiques.

 

El Consejo de la Juventud de España (CJE) és una plataforma d’entitats juvenils, creada per llei el 1983 i formada pels Consells de Joventut de les Comunitats Autònomes i organitzacions juvenils d’àmbit estatal. Propiciar la participació de la joventut en el desenvolupament polític, social, econòmic i cultural del nostre Estat en un entorn global és la seva fi essencial, tal com recull l’article 48 de la Constitució Espanyola. En l’actualitat, 76 entitats juvenils formem part d’aquest projecte comú, però que en els propers mesos, poden veure’s desemparats davant del Govern de l’Estat.

 

No entenem com una entitat amb gairebé 30 anys de funcionament, única plataforma estatal, plural i gestionada per els i les joves,  únic interlocutor legítim que representa el món associatiu en totes les seves vessants, formes, ideologies, escola de democràcia per excel·lència, amb reconeixement a nivell europeu, pugui ser considerat com un “organisme a suprimir”.

 

Estem en desacord total, tal com proposa la Reforma, d’integrar-lo com un organisme consultiu del Instituto de la Juventud (INJUVE). Com a plataforma autònoma i independent que és el CJE, aglutina i dóna veu al jovent associat d’arreu de tot l’Estat Espanyol, recordem que de cap manera es pot interpretar com un organisme que duplica les funcions d’un altre estatal i governamental com el INJUVE, que presta serveis a la joventut. Entenem que proposar “negar la paraula als joves” és un acte d’irresponsabilitat que demostra un menyspreu i una ideologia que no són compatibles amb els ideals de la democràcia ni amb les més elementals normes de convivència.

 

A l’AcPpJ ens sumem, com altres organitzacions d’arreu de l’Estat Espanyol i també d’Europa, on l’European Youth Forum (o el Consell de la Joventut Europea), ja va mostrar la seva indignació, a manifestar-nos en contra d’aquesta decisió incomprensible del Govern, i molt menys en l’actual situació econòmica i difícil per a les i els joves. Perquè recordem que, encara que el CJE, com altres Consells de la Joventut (nacionals, municipals…), representin les associacions juvenils i el seu jovent associat, sempre lluiten i defensen els interessos, els drets i el bé comú de totes i tots els joves sense distincions. Suprimir el CJE és suprimir la defensa del col·lectiu de les i els joves.

 

No estem d’acord tampoc de que sigui per motius econòmics, que com ja sabem i per experiència, històricament s’han destinat quantitats irrisòries cap aquests organismes o altres entitats vinculades en l’àmbit de la joventut com també, en el treball en polítiques de joventut.

 

Quan es parla tant de l’emprenedoria com la solució a la sortida de la crisi, reivindiquem que l’associar-se, treballar amb valors i conjuntament per un millor model o un altre, per a que no ens porti un altre cop en la situació actual, també forma part d’aquesta emprenedoria, d’aquest activisme, per la millora i canvi del paradigma. L’important és que les i els joves siguin actius, participatius i que s’impliquin en el dia a dia, en el país, en el seu futur i el de totes i tots…

 

El Consejo de la Juventud de España denuncia su eliminación encubierta por parte del Gobierno