Notícies i recursos

Inclusió de les i els joves: objectiu clau dels projectes presentats a la jornada de Lleida

Aquest dijous passat 12 de desembre, al Centre de Cultures i Cooperació Transfronterer del Campus de Cappont de la Universitat de Lleida organitzàvem la tercera i última jornada de bones pràctiques en l’àmbit de la joventut. Els projectes Els Nous Voluntaris, Jove, Què, Véns? i Intervenció al carrer ens van acompanyar.

Més de quaranta persones, les jornades amb més èxit de convocatòria, culminaven tot un cicle complet de presentació de bones pràctiques en l’àmbit de la joventut, i diversos debats entorn les seves temàtiques, gestió i particularitats. Organitzades per l’AcPpJ i amb el suport de la Direcció General de Joventut i la col·laboració del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) i el Màster Interuniversitari en Joventut i Societat (MIJS).

 

S’iniciaven a les 16:15h, a la sala d’actes del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterer del Campus de Cappont de la Universitat de Lleida, amb la presentació oficial de la plataforma i llibre a càrrec, aquest cop, de la nostra secretària Diana Perea, Toni Reig, el director general de Joventut i Pep Montes, coordinador del projecte-plataforma. La Diana va concretar que el projecte i els projectes seleccionats, han estat recollits gràcies a la convocatòria oberta a professionals de joventut socis o no que l’associació va fer durant l’últim semestre del 2012. En Toni Reig a Lleida ens va sorprendre quan va informar de que tan sols li quedaven visitar dues de les 13 bones pràctiques que es mostren a la plataforma. I Pep Montes, recollint la concreció de la Diana, que la plataforma seguia oberta a noves propostes, a l’actualització dels continguts actuals i a la participació oberta per tal de que aquesta es mantingui viva i útil.

 

Dels tres projectes presentats es destaca principalment la seva capacitat d’involucrar a tot tipus de joves, en propostes com la d’exercir de voluntari a Els nous Voluntaris, en el cas de persones amb discapacitat intel·lectual, o a Jove, Què, Véns? i Intervenció al Carrer, en activitats obertes i d’aproximació al territori d’acollida, en el cas de joves nouvinguts.  

 

 

 

Els projecte de Els Nous Voluntaris de l’associació Down Lleida, creat el 2006, aconsegueix normalitzar una participació, real, amplia i efectiva, de joves amb síndrome de down o altres discapacitats intel·lectual, en tot tipus d’activitats o programacions del seu entorn, i d’una altra banda, facilita també que puguin gaudir d’activitats de lleure i oci de forma normalitzada. A més, i en els dos casos, hi ha una col·laboració efectiva amb l’administració local, i una visualització social del col·lectiu en entorns positius, ja sigui com a col·laboradors cívics o com a usuaris de programacions de lleure adreçades al conjunt de la ciutadania.

La seva presentació ens va sorprendre perquè va incorporar a dues participants de Els Nous Voluntaris, la Marimar Ruz i la Sònia Salvia. Per primer cop en aquestes jornades, escoltàvem l’experiència de les joves, la directa, les seves sensacions i opinions sobre el projecte. Andreu García, el responsable tècnic, ens explicava que l’associació ha desenvolupat una metodologia de treball pròpia per facilitar l’accés normalitzat d’aquestes i aquests joves, a través del seu equip de professionals i de l’acció, al mateix temps, de voluntaris que ja hi col·laboren habitualment.

 

A Jove, Què, Véns? , el programa que depèn de la Regidoria de Drets Civils i Ciutadania de l’Ajuntament de Sabadell, pretén afavorir l’adaptació a la societat d’acollida a joves nouvinguts que arriben a la ciutat, superada l’edat d’escolarització obligatòria. El subtítol del programa, Espai de comunicació i creació, mostra amb claredat el seu objectiu central: promoure i reforçar les habilitats socials i comunicatives dels participants o usuaris per tal que ells mateixos, amb el suport necessari, puguin dissenyar les seves pròpies estratègies d’incorporació al seu nou entorn s
ocial.

Olga Jiménez, directora de la Regidoria i Santi Horcas, tècnic de joventut de Sabadell, ens acompanyaven en aquesta presentació. Olga ens va detallar el programa i la corresponent intervenció, que és realitza per dues vies paral·leles i simultànies i s’adrecen a uns o altres joves en funció de la seva situació personal o necessitats específiques: el treball grupal i el treball individual. En el primer cas, s’intenta millorar les habilitats socials dels integrants del grup, al mateix temps que elaboren un producte audiovisual i que, tal com vam comprovar a través d’un exemple de vídeo, el resultat és sorprenent. La intervenció individual, d’altra banda, es realitza a través del tècnic/a de joventut que orienta, acompanya, deriva si és necessari, i apropa els joves als recursos normalitzats que la ciutat ofereix als joves.

 

Intervenció al Carrer a la ciutat de Lleida, fou l’última proposta presentada. A càrrec de Juanjo Rodríguez, el coordinador i cap d’unitat tècnic de lleure i cultures juvenils de la Regidoria de Joventut. El títol de la proposta engloba tot un seguit d’accions i activitats, des del 2007, per tal d’afavorir la integració de joves immigrats amb problemàtiques o riscos concrets, incentivant la participació en activitats de lleure, cultura i esport, en contacte directe amb l’entramat associatiu de la ciutat i promovent els valors lligats a la diversitat, la tolerància i la cooperació. En Juanjo ens descrivia les accions, a partir de i centrades sempre en l’aproximació dels professionals (educadors de carrer i dinamitzadors socioculturals) a l’entorn immediat dels usuaris, el carrer, fent treball de camp per conèixer les seves circumstàncies i realitat concreta.

El projecte dona resposta a situacions de conflictivitat generades per la presència al carrer d’aquests joves i la consolidació del seu sistema d’intervenció, l’introdueix en un programa estable d’activitats de la regidoria, que cada any pren una forma diferent (Sona bé, Hip Hop Intercultural, Lleuresport…), en funció del col·lectiu de joves amb què es treballa, dels seus interessos i de les vies de treball idònies per a cadascun d’ells.

 

I després de la presentació, com a cada jornada, entràvem al debat, i com sempre, una estona interessant per compartir impressions dels projectes i altres en relació a les temàtiques aparegudes. Conduit per Pep Montes, un dels elements d’aquest fou la cooperació interdepartamental amb la que les tres propostes treballen, sobretot, entre els serveis socials  de la ciutat corresponent. La perspectiva en la que enfoquen aquests projectes la possible problemàtica o adaptació de les persones amb la seva respectiva idiosincràsia, resulta ser més positiva, o neutra, tal com apuntava un dels assistents, Pere Soler, coordinador del Màster Interuniversitari en Joventut i Societat, en considerar que treballar amb la joventut, es treballar en el cicle de vida on no hi ha complexes i prejudicis (o menys). Fet i moment que beneficia l’adaptació, la normalitat.   

 

www.joventut.info/bonespractiques

 

Les jornades acaben per aquest 2013, però tornarem l’any vinent amb més sorpreses. De moment, us recordem que la plataforma continua viva a l’espera de conèixer més propostes influents per al nostre sector. Continueu seguint l’evolució del projecte, i les bones pràctiques en l’àmbit de la joventut, a través del compte twitter @bpjoventut i digueu la vostra amb l’etiqueta #bpjoventut