Notícies i recursos

I ARA QUÈ? Cap a on haurien d'anar les polítiques de joventut?

Sota aquest títol, es va presentar en públic aquest passat dimecres a Girona l’estudi promogut i realitzat per la Consultoria Sociopolítica Neòpolis.

L’estudi pretén reflexionar sobre l’evolució de les polítiques de joventut a Catalunya i en concret , dels Plans Locals de Joventut com a eina estratègica de referència en les polítiques municipals del nostre país. Per dur-lo a terme, els autors han realitzat entrevistes en profunditat i grups de discussió amb càrrecs de responsabilitat de la Direcció General de Joventut, representants del món acadèmic especialitzats en polítiques juvenils, tècnics de joventut i regidors municipals i comarcals.

Dirigit i supervisat per Narcís Pou i Martí, pedagog i Director en Polítiques de Joventut de la mateixa Consultoria, l’estudi conclou que aquestes polítiques s’han revaloritzat progressivament gràcies al PNJC, el bon treball des de la Direcció General de Joventut i  sobretot des de les respectives regidories de joventut. Però destaca que existeix una gran manca de coordinació entre les diferents administracions, i que d’aquesta manera moltes vegades hi ha una duplicitat de feines innecessàries.

L’estudi també ens mostra una millora en la definició del sector, de les seves competències, de les necessitats del col•lectiu jove, alhora que s’ha assolit amb el temps una clara expansió al territori. Però les administracions no estan acabant de complir tots els objectius de les polítiques de joventut a nivell global com tampoc el de garantir la igualtat d’oportunitats en l’emancipació dels joves en la seva transició cap a la vida adulta, potenciar més les capacitats dels joves per tirar endavant les seves iniciatives laborals i vitals, o el de fomentar l’ocupació, la formació i la informació.

Des de l’AcPpJ us recomanem llegir el resum executiu de l’estudi i animar-vos a realitzar una reflexió en clau professional dels punts forts i febles sobre l’evolució de les polítiques juvenils a Catalunya.

 

Resum executiu de l’estudi I ARA QUÈ? Cap a on haurien d’anar les polítiques de joventut?

Altres dades de l’estudi

Notícia al Diari de Girona relacionada amb l’estudi

Consultoria Sociopolítica Neòpolis

 

La voluntat de la consultoria Neòpolis és enviar ara l’estudi a la Direcció General de Joventut de la Generalitat per intentar pressionar i incrementar aquest tipus de serveis a les administracions que les gestionen.