Notícies i recursos

El projecte HEBE, una aproximació teòrica i pràctica a l’apoderament juvenil

unnamed 4

L’apoderament juvenil són dues paraules que en els últims anys s’han fet tant populars que fins i tot han arribat a convertir-se en mainstream. Polítics, professionals de la joventut, xarxa associativa… tothom en parla. Però ben bé què és i què vol dir “apoderament juvenil”?

Un grup (5) d’investigadors de l’Institut de Recerca Educativa de la Universitat de Girona, amb la col·laboració de 12 investigadors més de la UAB, UB i UPF, han creat el Projecte HEBE, una investigació que vol solucionar la incògnita abans presentada. Així doncs, té com a objectiu definir l’apoderament juvenil i identificar quins són els elements (espais, moments i processos) que intervenen en aquest procés. Per aconseguir-ho, han distribuït la recerca en cinc fases:

A la primera, s’ha tractat sobre la conceptualització del terme “apoderament”, fent una revisió de la literatura científica existent sobre el tema.
A la segona, s’han establert una sèrie d’indicadors d’apoderament obtinguts mitjançant quatre processos d’avaluació participativa d’accions comunitàries i la realització de sis relats de vida de joves, que han sigut validats i contrastats per experts en el camp.
A la tercera, s’ha confeccionat un qüestionari a joves sobre l’apoderament amb la finalitat de determinar quin és el nivell assolit, a quines edats es produeix i, també, validar la hipòtesi de la investigació sobre els espais, moments i processos d’apoderament.
A la quarta, on ens trobem actualment, s’ha realitzat el webdoc HEBE (documental interactiu sobre l’apoderament juvenil) amb la finalitat de dissenyar una metodologia participativa d’investigació sobre l’apoderament i crear una plataforma interactiva per compartir les experiències. Destaquem que la seva presentació és aquest dijous 6 d’abril, a les 18h, al Campus Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra. Més informació de l’acte i per fer la inscripció, aquí.
A la cinquena fase, finalment, es vol relacionar els resultats obtinguts en les diferents metodologies per extreure unes conclusions.  Tot això ens permetrà per una banda, descriure l’impacte que els diferents agents educatius tenen en la consolidació de l’apoderament juvenil i, per altre, identificar les coincidències i diferències en les concepcions que tenen els joves, els professionals de joventut i els investigadors.

Aquesta recerca científica en l’àmbit de la joventut permetrà elaborar noves estratègies polítiques i d’intervenció socioeducativa per acompanyar l’apoderament dels joves. Des de l’associació, que hi col·laborem com a membres del Consell Assessor, celebrem aquesta mena d’iniciatives que demostra l’interès acadèmic en el nostre àmbit professional i seguirem informant dels seus avenços pròximament.

Projecte HEBE