Primer pas cap a la Llei de les Polítiques de Joventut
Gràcies a l’aprovació de l’avantprojecte de llei de Polítiques de Joventut el passat 9 de març pel Consell de Govern de la Generalitat de Catalunya, l’única competència exclusiva pendent de desplegament des de la recuperació de la Generalitat, estem a punt de presenciar un important succés que l’AcPpJ sempre ha reclamat des del seu primer text fundacional fins a l’actualitat.
Aquest matí, la consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, acompanyada pel Secretari de Joventut, Eugeni Villalbí, ha presentat el Projecte de Llei de Polítiques de Joventut de Catalunya.
La llei contempla un augment dels recursos pels professionals de les polítiques de joventut i establirà que els poders públics han de fer polítiques específiques per a joves. A més, donarà rang legal al Pla Nacional de Joventut, el marc de referència de les polítiques per a joves de Generalitat, món local i entitats juvenils.
Un dels compromisos més destacats de la Llei és la creació de la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil, que el Govern desplegarà fins al 2015. Estarà integrada per 64 Oficines Joves que agruparan, en una finestra única, tots els serveis que presten les diferents administracions per facilitar l’emancipació juvenil i guanyar eficàcia. Les Oficines Joves oferiran un catàleg de serveis especialitzats: Borsa Jove d’Habitatge, Oficina Jove de Treball, Punt d’Informació Juvenil i assessorament en matèria de salut, a càrrec de professionals.
Ja s’han posat en marxa 10 Oficines Joves pilot (Alt Urgell, Conca de Barberà, Garraf, Garrigues, Gironès, Montsià, Noguera, Priorat, Selva i Vallès Oriental) i ens els propers 5 anys la previsió és crear-ne 54 més. Les Oficines s’implantaran a totes les capitals de comarca, a les ciutats de més de 50.000 habitants i a aquelles poblacions amb més de 20.000 habitants que tinguin unes circumstàncies socials que recomanin un treball a favor de les persones joves.
Es definirà la joventut com a col·lectiu de persones d’entre 16 i 29 anys llevat d’aquells casos que es puguin establir per a polítiques públiques concretes (com en el cas de les d’educació sexual, que es poden avançar fins a l’adolescència, o les d’habitatge, que es poden allargar fins als 35 anys) i homogeneïtzarà la definició sobre joventut per tal que els diferents agents implicats tinguin la mateixa concepció.
Marta Bravo i Carles Viñas, Presidenta i Vicepresident de l’AcPpJ respectivament, es reuniran amb la Presidenta de la Comissió sobre les Polítiques de Joventut al Parlament de Catalunya, Laia Ortiz, aquest proper dimarts 16 de març per seguir d’aprop el procés.
Presentació del Projecte de la Llei de Polítiques de Joventut 12/03/10
Documents relacionats:
Acord de mesures per a l’ocupació juvenil a Catalunya 2009-2012