Èxit de la jornada de debat professional
La jornada de debat es va celebrar dissabte passat, 5 de maig, a l’Espai Francesca Bonnemaison, i sota el títol El professional de les polítiques de joventut: realitat o ficció, va reunir per primera vegada al voltant d’una mateixa taula representants de tots els agents que giren al voltant del nostre sector professional. Vam comptar amb Montse Perals, responsable de l’Observatori Català de la Joventut, en representació de la Secretaria de Joventut de la Generalitat, amb Bertomeu Agudo, Cap de l’Oficina del Pla Jove de la Diputació de Barcelona, amb David Ventura, vicepresident del Col•legi d’Educadors i Educadores Socials de Catalunya, amb Ferran Arbós, de l’Associació Catalana d’Empreses del Lleure i la Cultura, amb Andrés Querol, Coordinador Nacional d’Acció Jove – Joves de CCOO, i amb Chakir El Homrani, Portaveu Nacional d’Avalot – Joves d’UGT.
Prèviament, Jofre Villanueva, Secretari General del Moviment Laic i Progressista, va centrar els temes a debatre amb una ponència inicial que va llençar a l’aire nombroses preguntes i interrogants que afecten la nostra tasca professional. Entre d’altres aportacions, va proposar que el paper de l’AcPpJ havia de ser, per damunt de tot, el de relligar les diferents perspectives que, des de cada àmbit o agent del sector, es té dels professionals de les polítiques de joventut, per elaborar un discurs únic i coherent, sense exclusions. Va afirmar també que calia evitar la temptació de competir amb alguna de les institucions convidades a l’acte per tenir major protagonisme o per imposar un discurs propi. El camí, segons ell, ha de ser el de la cooperació.
Entre tots els participants a la taula rodona es va dibuixar amb força precisió les dificultats que viuen els professionals del nostre sector i, a més, cadascú va precisar de quina manera afectaven aquestes dificultats al seu àmbit d’actuació. Entre d’altres qüestions es va ressaltar la necessitat de diferenciar les condicions professionals de les condicions laborals, que tenen molts punts de trobada però que són essencialment diferents. També es va remarcar la necessitat de pensar, d’una forma autònoma als processos que calgui emprendre a partir d’ara, el perfil o perfils dels professionals de les polítiques de joventut. Tothom va coincidir a afirmar que l’AcPpJ ha de tenir un paper molt rellevant, protagonista, en aquesta definició. Els convenis sindicals i el paper fonamental que tenen les administracions i empreses a l’hora de fixar les condicions laborals dels treballadors de joventut va ser una altre dels temes comuns de debat.
A la fi, les sis institucions representades es van oferir amb claretat a iniciar un procés de diàleg obert que ens conduís a la regulació definitiva de la figura dels professionals de les polítiques de joventut. En la cloenda de la jornada, el president de l’AcPpJ, Pep Montes, es va comprometre a tornar a convocar les institucions presents en un termini breu per començar a treballar de forma efectiva en aquesta direcció.
Ben aviat penjarem d’aquest mateix web un petit document de conclusions de l’AcPpJ sobre la jornada realitzada. Aquest document constituirà la primera concreció del procés de reconeixement legal dels professionals de les polítiques de joventut.