Notícies i recursos

Cooperació entre municipis: clau de la primera jornada de bones pràctiques en l’àmbit de la joventut

El passat dimarts 19 de novembre encetàvem les Jornades de bones pràctiques en l’àmbit de la joventut a Tarragona amb els projectes Comarkalada, Bus Nit i Carretera i Manta, tots tres casos d’èxit gràcies a la cooperació institucional.

Una trentena de persones van assistir a les primeres jornades de bones pràctiques en l’àmbit de la joventut, organitzades per l’AcPpJ amb el suport de la Direcció General de Joventut i la col·laboració del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) i el Màster Interuniversitari en Joventut i Societat (MIJS).

 

Començàvem a les 16:30h a la sala Pau Casals, sota de la Coordinació Territorial de Joventut, amb Manuel Cortés, el nostre president, Toni Reig, director general de Joventut i Pep Montes, coordinador del projecte-plataforma. A destacar quatre punts que van assenyalar els protagonistes d’obrir les jornades: a la plataforma i llibre de bones pràctiques no hi han els millors projectes (no es vol sentenciar), si no referents d’èxit que poden influenciar positivament el nostre sector, que el web ha d’ésser una eina realment col·laborativa i útil pels professionals, és oberta a rebre nous projectes, i per últim, Toni Reig va ressaltar la tasca de l’AcPpJ i de la importància actual, d’una xarxa entre els i les professionals de joventut, a més, va tornar a manifestar l’interès en que hi hagi una jornada anual que reculli el premi al millor projecte en joventut,

 

Pel que fa als projectes presentats, Comarkalada, Bus Nit i Carretera i Manta, sobretot destaquem, a banda de la dinamització del territori facilitant i promovent la mobilitat dels joves, la seva total consolidació (quasi tots amb 10 anys de vida o més), simplicitat i eficàcia i la seva enorme capacitat de cooperació i enteniment entre serveis de joventut d’ajuntaments o municipis: la clau de l’èxit.

 

 

 

 

 

 

La Comarkalada és un projecte que no només il·lusiona al jovent de la Noguera (parlen ja, de la Festa Major Jove de la Noguera) si no també a la resta de gent de la comarca. Aquest 2013 es va realitzar a Camarasa, però fins a 5 municipis s’hi van presentar per poder acollir-la. Un dia o cap de setmana que mescla l’exposició i interrelació d’experiències associatives joves i la principal trobada dels agents en polítiques de joventut de la comarca (tècnics, polítics i joves) amb un caràcter i reivindicació popular i festiva. Eloi Bergós, responsable tècnic del projecte i de l’Oficina Jove de la Noguera, ens explicava que amb la Comarkalada cerquen, sobretot, dues coses: la participació i fer comarca amb la interrelació i experiències que aporta el jovent del territori. Enguany la Comarkalada ha obtingut la participació de 1000 joves, 60 tècnics i regidors, 25 entitats joves i més de 100 voluntaris polítics. Xapó.

 

Rosa Altimiras, coordinadora tècnica del Bus Nit, era la següent convidada. Bus Nit compleix amb una demanda unànime dels 51 municipis d’Osona el 2004, i segueix el 2014 amb el mateix suport. El nivell de desenvolupament de les polítiques de joventut no és homogeni al territori i per tant, es decideix gestionar-lo mancomunadament. Bus Nit ofereix sobretot, una mobilitat segura per al jovent de la comarca a activitats culturals i festives. El programa resol, a més, els problemes de comunicacions que té la comarca i que inicialment exposava la Rosa. A través d’un els ajuntaments d’Osona fan difusió del servei, i a través d’una gestió de les inscripcions per intranet excel·lent, el Consell Comarcal d’Osona contracta el servei d’autobusos necessari i defineix els seus itineraris en funció de les inscripcions rebudes. El Bus Nit tanca el 2013 amb 571usuaris/es.

 

L’últim projecte a presentar era el Carretera i Manta , compartit amb els municipis de Cambrils, Salou i Vila-seca. Un dels primers fets curiosos que a primera ens va sorprendre era que els a
ctuals gestors, Erica Rios, Marc Espasa, Alegria Rodríguez, Juan Carlos Navarro i Mireia García,
en van ser també usuaris. I és que Carretera i Manta té 13 anys d’història, el projecte més veterà dels 13 de la plataforma de bones pràctiques. El programa d’activitats d’oci i serveis formatius i altres que ofereix Carretera i Manta per als joves dels tres municipis, s’ha anat adaptant a les necessitats de cada moment. Cada any es canvia de coordinació, es van tornant entre els tres serveis de joventut i optimitzen els recursos de què disposa cada consistori perquè multiplica per tres l’oferta. La mobilitat i la interrelació entre els joves de les tres localitats, són els seus grans mèrits, i a més, sempre han rebut el suport polític unànime dels tres ajuntaments, amb independència dels colors polítics que hi han governat.

 

Després de la presentació vam passar directament a les preguntes i el debat conduit per Pep Montes i a on vam gaudir de la col·laboració d’Oriol Romaní (Doctor en Història i Catedràtic d’Antropologia Social, membre docent del MIJS), Yago Magallanes, membre de la borsa de formadors/es del CNJC, i Lucía de Frías Secretària del CNJC, i que entre altres intervencions de professionals, es va posar accent sobretot, en la capacitat d’unir recursos i coneixements de tots tres projectes presentats, la seva cooperació, un tema i manera de fer a tenir molt en compte per als temps que corren.   

 

Les propera Jornada de bones pràctiques en l’àmbit de la joventut es celebra el 3 de desembre a Girona. Clica l’enllaç per a tenir més informació.

Sobre el projecte i plataforma: www.joventut.info/bonespractiques

Seguiu les jornades, el projecte, i altres notícies relacionades amb bones pràctiques en l’àmbit de la joventut, a través del compte twitter @bpjoventut