Notícies i recursos

Cinema en curs, una bona pràctica en l’àmbit de la joventut reconeguda a nivell internacional

Cinema en curs, el projecte de l’associació cultural catalana A Bao A Qu, fou l’únic europeu convidat per la UNESCO i el Teachers College de la Universitat de Columbia a participar al Simposi Conversations Across Cultures: Youth Media Visions, que va tenir lloc a la Macy Art Gallery de Nova York el 12, 13 i 14 d’abril.

 

Aquest Simposi tenia l’objectiu d’explorar les potencialitats pedagògiques entre els mitjans de comunicació i les/els joves. Un cap de setmana a Nova York de presentacions i debat que reunia a educadors/es, joves i professionals que utilitzen el vídeo com a mitjà d’expressió, reflexió i aprenentatge en l’educació formal i no formal.

 

Hi foren presents nou projectes d’arreu del món, entre els quals Cinema en curs hi constava com a únic representant europeu. El projecte es defineix com un programa de pedagogia del cinema i amb el cinema. Iniciat el 2005, ja hi han participat més de 8.000 alumnes, 400 docents i 32 professionals del cinema. De la mà de realitzadors, guionistes, directors de fotografia, muntadors, i dins l’horari lectiu, els alumnes descobreixen el cinema a partir de la pràctica cinematogràfica i del visionat de pel·lícules de tots els temps i de cultures d’arreu del món.

 

Cinema en curs és una iniciativa de l’Associació A Bao A Qu, dedicada a la ideació i el desenvolupament de projectes que vinculen creació artística i educació. Fundada el 2004, des dels seus inicis ha introduït la creació a escoles i instituts de la mà de professionals de l’àmbit artístic i cultural.

 

Cinema en curs rep el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona i els ajuntaments d’algunes de les localitats on es duen a terme els tallers. També col•laboren amb el projecte la Filmoteca de la Generalitat de Catalunya i la Universitat Pompeu Fabra.

 

 

 

La invitació de la UNESCO i la Universitat de Columbia coincideix amb el procés d’internacionalització del programa, que des del mes de febrer passat ja s’està desenvolupant a Argentina (en cooperació amb la Municipalidad de Córdoba). També han mostrat el seu interès pel programa institucions i entitats de Bolívia, Colòmbia, Croàcia i Mèxic, amb les quals s’està estudiant la possibilitat de desenvolupar ‘Cinema en curs’ als seus països.

 

Cinema en Curs també és un dels projectes escollits en el recull de Bones pràctiques en l’àmbit de la joventut que està el·laborant l’AcPpJ i que ben aviat veurà la llum a la xarxa i en format físic, com a tercera publicació de l’entitat.

 

Conversations Across Cultures: Youth Media Visions

Més sobre Cinema en Curs

Associació A Bao A Qu