El mapa de professionals de joventut al País Valencià
Feia ja uns mesos que l’Apjcv recollia respostes i opinions entre els professionals de joventut de la comunitat valenciana, amb la finalitat d’engegar un procés de reconeixement i valoració personal dels propis agents de la intervenció als joves, sobre la seva condició professional, característiques, i valorar present i futur de l’àmbit en joventut. Estimular també a les institucions públiques responsables de joventut perquè iniciïn un anàlisi de l’àrea amb profunditat i extensió, tenint en compte el canvi que pot provocar la nova Llei de reforma de les administracions públiques.
A les 17:30h, a l’Aula Magna de LA NAU (Centre Cultural de la Universitat de València), l’Apjcv presentava els primers resultats i conclusions de les dades recollides per a l’elaboració del mapa de situació dels professionals de les politiques de joventut a València, on fins ara, gairebé 100 professionals hi han participat.
A diferència de Catalunya, i segons el Cens de professionals en l’àmbit de la joventut el·laborat per l’AcPpJ durant el 2008, segona publicació de l’entitat el 2010, al País Valencià sembla que hi més equitat de gènere entre professionals que es dediquen a la joventut (51% dones i 49% homes). La gran majoria tenen una formació universitària igual que a Catalunya, han gaudit o gaudeixen d’una o més experiències en l’associacionisme (83%) i l’àmbit territorial en el que es realitza la seva tasca, en la majoria dels casos, és municipal.
I dues dades curioses. Actualment a València, un 75% dels professionals tenen 5 o més anys d’experiència laboral, mentre que a Catalunya al 2008, més del 50% eren treballadors amb menys de 5 anys a joventut. 5 anys després i amb la crisi al mig, ara a Catalunya, segurament trobaríem resultats similars amb els nostres veïns: no s’han creat massa nous llocs de treball durant aquest temps. Per un altre costat, les condicions laborals dels professionals de joventut de la comunitat valenciana són més o menys les mateixes que tenien els professionals d’aquí al 2008. Fet que també podem deduir, i contrastar, que no han canviat massa aquí en els darrers anys.
Aquestes i altres dades les podeu consultar a través d’aquests dos enllaços:
– Mapa de professionals de joventut a la C.V (1)
– Mapa de professionals de joventut a la C.V (2)
Després de la presentació, l’antropòleg Carles Feixa va oferir una conferència en relació amb els joves, la crisi i les reivindicacions i protestes juvenils en els darrers anys.