Recull d'elements per a la reflexió, acció i potenciació de les Polítiques de Joventut
Crisi, atur juvenil creixent i un món hiperconnectat; alguns recursos, reflexions i eines del context actual per als professionals i les Polítiques de Joventut.
La setmana passada Peter Matjašič, President del Consell de la Joventut d’Europa, va enviar una carta oberta al President de la Unió Europea Herman Van Rompuy deixant clar que a Europa, ara, la joventut havia de ser prioritària. La Declaració de la cimera europea de dilluns passat va presentar un document ambigu a favor d’un creixement que aposta per fomentar la primera experiència laboral dels joves. Us recomanem la reflexió que va fer el periodista Xavier Vidal-Folch a El País sobre les mesures de la Unió. Sota la influència d’Alemanya i altres països europeus, últimament també es discuteixen opcions que propiciarien aquesta primera experiència, a canvi però d’unes condicions laborals menys favorables com són els “minijobs” o l’aplicació d’un salari mínim interprofessional inferior per als joves , tal com ens informen des de Cinco Días.
Per un altre costat, l’ús de les noves tecnologies de la informació i comunicació són el pa de cada dia per a la majoria dels joves. Viuen connectats tal com ens demostra l’acurat i recent informe de l’Agència de Catalana de Consum “Els joves i les nTIC d’accés a l’entorn virtual” . L’estudi s’ha realitzat a través de l’enquesta a més de mil joves repartits per tot el territori català i ens informa no només sobre com interactuen amb les noves tecnologies i la presència que aquestes tenen en les seves vides, si no que també s’extreuen conclusions de com la tecnologia està present en el seu consum diari i el de les seves famílies. Com a professionals que treballem amb i per als joves, hem de tenir en compte del risc que suposa l’abús a la sobreexposició a les pantalles i l’ús de les TIC. Per aquest motiu també us recomanem el recull de publicacions, articles, institucions i recursos web sobre l’addicció al joc i a les noves tecnologies del Centre de Documentació de Serveis Socials (DIXIT), “Noves addiccions en els adolescents” .
I que ens toca? doncs estar al dia, treballar i defensar la feina que estem fent més que cap altra vegada ens havia tocat fer durant aquests 34 anys d’història de les polítiques de joventut. La setmana passada us anunciàvem des de l’AcPpJ que es necessiten professionals de joventut per superar la crisi , i altres agents i entitats també ho creuen i reivindiquen. Des de França per exemple, el passat 28 de novembre de 2011, 38 organitzacions de reconegut prestigi incloent-hi associacions juvenils d’àmbit nacional, van publicar un document per promoure una revisió substancial de la política educativa i la integració dels joves. La plataforma i el document duen el lema contundent: Pour un big-bang des politiques jeunesse! . Una proposta a tenir en compte i que gràcies a Gabriel Navarro, Cap del Centro Informajoven de l’Ajuntament de Múrcia, ens ha traduït en el seu article Por un Big Bang de las Políticas de Juventud. També creiem que val la pena veure aquest vídeo a on tècnics i polítics de joventut opinen sobre els nous escenaris per a les polítiques de joventut, en el marc de les últimes jornades organitzades per l’Oficina del Pla Jove de la Diputació de Barcelona. D’aquest organisme també ens arriba, i acabem amb les recomanacions, la “Guia PLJ. Elements decisoris per apostar pel pla local de joventut” , dirigida sobretot a aquells/es regidors/es de joventut que s’incorporen per primera vegada als consistoris i a convèncer de la necessitat de la planificació estratègica, el lideratge i el compromís del consistori en exercir les polítiques de joventut.
Altra documentació i encontre interessant:
"La Juventud de la crisis": dossier especial del Semanario El Siglo.
Desempleo juvenil en España: causas y soluciones: article d’Álvaro Millán, assessor i participant en diferents plataformes juvenils a Europa i Llatinoamerica.
Butlletí del gener del Centre de Documentació Juvenil: amb l’estudi “Hàbits i pràctiques de joc de les persones joves a Catalunya” i el dossier en línia “Minijobs i precarietat laboral”, entre altres.
Sobre finançament europeu per a entitats: últim butlletí del CRAJ de Barcelona sobre intercanvis, iniciatives, SVE, formacions…
Encuentro sobre buenas prácticas y estrategias para el trabajo internacional en el ámbito juvenil : Zarautz (20-25/03/12), el període d’inscripcions acaba aquest diumenge 5 de febrer.
(si creus que hi podríem haver afegit més recursos, reflexions i eines: fes-nos-ho saber a )