Notícies i recursos

La cultura com a element educatiu: clau de la segona jornada de bones pràctiques

El passat dimarts 3 de desembre celebràvem a Girona la segona Jornada de bones pràctiques en l’àmbit de la joventut amb els projectes 360Fest, Cinema en Curs i Lablearning, tres propostes que combinen diverses fonts de la cultura, com a element educatiu i positiu per a les i els joves.

Vint-i-cinc persones van assistir a les segones jornades de bones pràctiques en l’àmbit de la joventut, organitzades per l’AcPpJ amb el suport de la Direcció General de Joventut i la col·laboració del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) i el Màster Interuniversitari en Joventut i Societat (MIJS).

 

A les 17h, a la sala d’actes de l’Hotel d’Entitats de Girona, iniciàvem la Jornada amb la presentació oficial de la plataforma i llibre a càrrec del nostre president, Manuel Cortés, Toni Reig, el director general de Joventut i Pep Montes, coordinador del projecte-plataforma. A Girona es va apuntar el fet de que el projecte té la intenció de renovar-se cada any amb propostes noves d’intervenció i que puguin servir com a referents positius per al sector. Toni Reig va tornar a ressaltar la feina dels professionals en l’èxit de les polítiques de joventut i la web de les bones pràctiques, com a una eina clau per a la consolidació d’aquesta necessària tasca d’atenció a les persones. Pep Montes va tornar a posar èmfasi en la participació on-line de la plataforma, vital per ser una estructura de treball i de referència per a les i els professionals que treballen en l’àmbit de la joventut.  

 

Dels tres projectes presentats cal destacar sobretot l’educació no formal que tots ofereixen. Comptant amb els centres educatius, però realitzant allò que no fan i que, amb els anys, hem comprovat amb escreix, que tan influencien a les i els joves que hi participen.

 

 

 

 

 

 

360Fest és una mostra  anual  que  s’ha  convertit en un aparador de les activitats musicals  que durant tot el curs escolar es couen als instituts de secundària de la ciutat de Girona. Organitzat per tres agents de la ciutat; l’Estació Espai Jove i l’Espai Marfà (de l’Ajuntament de Girona) i la Casa de la Música de Salt, pretenen aconseguir dos objectius generals a la vegada: l’un per al jovent de la ciutat com el d’oferir un espai de presentació de les produccions i creacions musicals que els joves fan a la ciutat, a banda d’esdevenir un espai de mostra de diverses iniciatives culturals joves. I l’altre, més de caire intern com el d’informar sobre els serveis que ofereix l’Estació Espai Jove, l’Espai Marfà i la Casa de la Música, a més d’ajudar en la introducció de criteris de sensibilització per al públic jove en la gestió de les programacions dels diferents equipaments culturals de Girona.

Eduard Ortiz, un dels seus responsables tècnics, ens explicava que el 360Fest també s’articula durant l’any a través de tres formacions especialitzades per a joves: la musical, tècnica i la de gestió de projectes, i de l’exhibició, que a més del propi 360Fest, també es relaciona amb el Dia de la música, el Concurs de Música en Viu del Gironès i altres programacions estables de la ciutat.

 

Laia Colell, una de les responsables de Cinema en Curs i membre fundadora de l’associació A Bao A Qu, responsable de la proposta, ens definia en pulcritud la filosofia d’aquest projecte que neix i creix enmig de la crisi. Cinema en Curs és la transmissió del cinema en el medi educatiu, que a través diversos professionals del cinema, ta
llers i diferents tècniques pedagògiques, introdueixen estudiants de primària i secundària d’entre 9 i 18 anys, en el procés creatiu cinematogràfic
. Des de 2011 es desenvolupa també en centres de Galícia i Argentina, però aquí, ja són més de 25 centres d’ensenyament públic d’arreu de Catalunya que han adaptat el currículum escolar per acollir el projecte, de manera que es desenvolupa de forma continuada durant tot el curs acadèmic. Aquests professionals del cinema comparteixen el treball pedagògic adreçat als alumnes amb els docents de l’equip habitual de cada centre, de manera que els mestres i professors s’introdueixen en el món cinematogràfic, i els professionals del cinema s’introdueixen en el món de la pedagogia.

Laia ens destacava l’equip de treball extraordinari que s’ha aconseguit durant aquests anys, a on s’ha valorat que el cinema a l’aula, obté un valor transformador. Les conviccions i els objectius de Cinema en Curs ara es comparteixen per totes i tots, tan per professionals del cinema com per professors i professores que hi participen.

 

I per acabar, Lablearning , la proposta compartida per 9 partners europeus i un de nordamericà en contra de l’abandó escolar amb l’ajuda i el bon ús de les TIC. Ens ho explicava Maribel Pena, tècnica de joventut de Salt i que a través de la l’àrea de Joventut s’integra al projecte. La idea central durant el període 2011-2013 és la de trobar fórmules d’aprofitament de les tecnologies de la informació i la comunicació per evitar l’abandó del sistema educatiu per part dels joves i per millorar la qualitat de l’aprenentatge. L’Associació catalana de formació polivalent aplicada Baobab, de Santa Coloma de Gramenet, i l’Aarhus Social and Health Care College, de Dinamarca, en són els promotors o impulsors originals. A Salt s’ha aprofitat el projecte Joves Reporters que va realitzar la Fundació Sergi el juny de 2010, i s’ha format a les i els joves en la realització i edició de vídeos sobre informacions d’actes o fets de l’actualitat del municipi, que es difonien a través de la revista Saltant i a Youtube.

Lablearning també compta amb la participació dels centres educatius i és una bona mostra del treball interdepartamental i sobretot, de la cooperació internacional en matèria de joventut. La Maribel ens destacava la motivació i les ganes que el professional ha de tenir per formar part i participar d’un projecte europeu com aquest. L’esforç que es requereix es veu compensat, però, per la influència i riquesa conceptual i pràctica que aquest aporta.

 

I després de la presentació vam passar directament a les preguntes i el debat conduit per Pep Montes. Una hora posterior i molt interessant, on vam gaudir de la col·laboració de Pere Soler (Doctor en Pedagogia i Coordinador del MIJS) i Helena Vancells (membre del CNJC i del CL de Sant Feliu de Guíxols), entre els assistents a les Jornades. L’element educador, pedagògic i d’influència directa per als joves com és la cultura, o qualsevol manifestació cultural, fou el tema principal de debat. La capacitat de transformació que té en els joves és innegable segons molts dels assistents. Com articular aquesta formació de manera natural en el procés educatiu durant el període de vida adolescent i jove de les persones, un tema pendent i de futur.

 

Les propera Jornada de bones pràctiques en l’àmbit de la joventut es celebra aquest dijous 12 de desembre a Lleida. Clica l’enllaç per a tenir més informació.

 

www.joventut.info/bonespractiques

 

Seguiu les jornades, el projecte, i altres notícies relacionades amb bones pràctiques en l’àmbit de la joventut, a través del compte twitter @bpjoventut