Perfil, dades i opinions dels participants de les jornades de bones pràctiques 2017
Perfil, dades i opinions dels participants de les jornades de bones pràctiques 2017
El 2017 és l’any de la quarta edició de les jornades de bones pràctiques en l’àmbit de la joventut.
El 2017 és l’any de la quarta edició de les jornades de bones pràctiques en l’àmbit de la joventut. Els punts d’encontre i debat que acompanyen el projecte i plataforma i que es celebraven a Figueres (5/10), Cambrils (26/10), La Seu d’Urgell (9/11) i el Prat de Llobregat (26/11). Sumant així un total de 16 municipis que ja les han acollides, juntament amb Balaguer, Barcelona, Girona, Lleida, Manresa, Mollerussa, Olot, Palafrugell, Reus, Tarragona, Tortosa i Vic.
Perfil dels I de les participants a les jornades
Dona, professional de joventut que treballa per una administració local i de, més o menys, 34 anys (un perfil quasi idèntic al del 2016)
L’any 2016 vam iniciar un sistema de inscripcions que ens ajuda a saber el perfil i tenir dades de les persones que s’interessen per les jornades. Per les quatre, hi ha hagut un total de 104 inscripcions i un 74,03% han estat fetes per dones (77). La majoria són professionals de joventut i de diversos perfils i àrees. I la majoria, treballen en o per l’administració local o comarcal. Només hi ha tres persones que no treballen amb joves directament. Les edats majoritàries estan a la franja entre els 28 i els 42 anys. I provenen de 61 municipis diferents, des d’Alp fins a Barcelona. El seu interès inicial per les jornades ha estat semblant al del 2016: per conèixer els projectes que es presentaven (58’4%), per la temàtica que es tractava (30’7%), perquè els hi ha recomanat (5%) o per altres motius (6%).
Alhora de celebrar-se les jornades, l’assistència va ser inferior amb un total de 69 participants (35 persones menys de les que es van apuntar) sense comptar a cada jornada, les/els professionals que presentaven les bones pràctiques o projectes, les persones que dinamitzaven el debat, les responsables Polítiques del municipi, les de la junta i l’equip tècnic del projecte i l’AcPpJ.
Valoracions de les jornades per part dels participants
“Crec que ens serveix per veure experiències interessants de companys d’altres territoris per tal d’avaluar la Viabilitat de fer-ho al nostre àmbit de treball i idoneïtat. Moltes vegades tot està inventat i provat i només cal posar-ho en funcionament seguint aquestes pautes”. Mireia Grangé, dinamitzadora al debat de la jornada de Figueres.
Un cop acabades les jornades, es va enviar un formulari de valoració. Un 100% ha estat satisfet amb el que ha viscut. O bé perquè les jornades li semblen un bon punt de trobada per a professionals que promouen la reflexió per la nostra professió (80%) o perquè han conegut una bona pràctica (20%). Respecte a les dues parts de les jornades, sobre la presentació de la bona pràctica/projecte i sobre el debat posterior, majoritàriament hi ha hagut una opinió d’interès notable per el que es va exposar i debatre.
També preguntàvem sobre el que creien que aportaven les jornades en el seu àmbit de treball. Es destaca que “les jornades suposen un parèntesi en el dia a dia i ajuden a reflexionar, ordenar idees, inspirar-se a través de les experiències presentades i conèixer persones que viuen amb passió la seva professió”. La part del debat apareix com un espai clau “on sorgeixen les necessitats de les/els professionals de joventut que hi participen, a on es comparteix idees i solucions”.
Aquí teniu una llista d’aportacions de les jornades segons els i les participants del 2017:
- Conèixer altres pràctiques aplicades al territori i la col·laboració entre diferents serveis per un mateix fi
- Compartir des de la vivència i experiència
- Ampliar coneixements, noves idees, mètodes i punts de vista fruït de l’aprenentatge
- Contactes amb altres professionals
- Capacitat de desenvolupar nous projectes
- Millorar la qualitat de les intervencions i conèixer altres programes
A aspectes a millorar, les persones participants van apuntar 4 temes a tenir en compte o valorar per les següents edicions:
- Tenir més informació prèvia i concreta tant de les bones pràctiques o projectes que es presenten com dels continguts de les jornades
- Presentar propostes que més enllà de bones practiques també tinguin un punt innovador.
- Dinàmica i estructura al debat
- Començar més d’hora i la possibilitat de retransmetre-ho per streaming
Des de l’AcPpJ volem donar les gràcies a l’interès de tothom qui va participar a les Jornades de bones pràctiques en l’àmbit de la joventut del 2017. Volem agrair especialment la col·laboració de les i els responsables de les bones pràctiques: Cristina Cano i Alba Pascual (Àngels de Nit), José Giménez, Marta Solano Bolet i Juan Carlos Martínez (En Trajecte) i Joan Gelabert i Núria Sala (Comissió d’Alumnes). I a Ricard Faura per introduir-nos en els projectes digitals i Catlabs. També, donar les gràcies a les dinamitzadores i dinamitzadors dels debats de les jornades, Mireia Grangé i Josefina Piñol (Figueres), Roc Massaguer (Cambrils), Carlos Enjuanes (La Seu d’Urgell) i Erica Busto (El Prat de Llobregat).
I per últim, la gran acollida per part de les i els professionals de les Oficines Joves de l’Alt Empordà i l’Alt Urgell i el Serveis de Joventut de Cambrils i El Prat del Llobregat.
Al 2018, més!