Jornades de bones pràctiques en l’àmbit de la joventut 2015

Notícies

Jornades de bones pràctiques en l’àmbit de la joventut 2015

Ja tenim aquí les jornades de bones pràctiques en l’àmbit de joventut d’aquest 2015, en les quals es projectaran diferents propostes que actuen com a referents positius per aquelles persones que treballem en el sector juvenil.

Jornades de bones pràctiques en l’àmbit de la joventut 2015

Cinc jornades distribuïdes arreu de Catalunya en les que es presentaran fins a 15 projectes d’aquesta plataforma, a més de debatre sobre aspectes clau i analitzar diverses àrees que tractem i ens relacionem en el nostre dia a dia.

Un dels objectius més importants de la plataforma de bones pràctiques en l’àmbit de la joventut és el de crear una xarxa col·laborativa entre professionals. Per aquest motiu, organitzem aquestes jornades amb la intenció de crear espais de relació i intercanvi d’experiències entre diferents professionals i poder discutir, conjuntament, sobre aquells temes que ens preocupen i creiem d’interès per al sector.

Aquest març us proposem cinc jornades distribuïdes en horari de matí o tarda, de tres hores, on es presentaran tres projectes a cadascuna, emmarcades dins temàtiques, conceptes o metodologies que es comparteixen. A més, la distància no es una excusa, ja que posem a l’abast vostre un servei de bus des de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, d’anada i tornada a les jornades*.

Creativitat i participació dins i fora dels instituts

17 de març, 17:00h, a la sala d’actes de la Direcció General de Joventut (C./ Calàbria 147, BARCELONA)

La creativitat és un potencial que tota persona posseeix, ja que s’entén com la capacitat de crear amb l’intel·lecte o la fantasia. Creiem que la creativitat ha de ser vivenciada pel jove i s’ha d’entendre com el resultat d’un procés, tan individual com col·lectiu, que portarà a la implicació envers allò nou, diferent i inesperat. Si es treballa mitjançant la creativitat, es generen productes nous que són únics i irrepetibles i que serveixen per expressar les percepcions i les emocions de tota persona implicada.

En aquesta jornada es discutirà sobre els processos creatius per desenvolupar projectes participatius i artístics. Així, es presentaran tres projectes emmarcats en l’àmbit de l’educació formal i no formal que, mitjançant dinàmiques vivencials, d’implicació i participatives, porten a terme els seus projectes destinats al col·lectiu jove.

Amb els projectes Visc, convisc… participoCinema en cursBaumannLab i In-Forma’t  + “Aportant valor a la Secundària des de les àrees de Joventut” ponència especial a càrrec d’Albert Bayot Fuertes, Director dels serveis territorials d’Ensenyament a Girona.

Horaris i programa de les jornades / Inscripcions + servei de bus des de Girona, Lleida i Tarragona

Vincle, apoderament i procés d’acompanyament

19 de març, 10:00h, al Casal de les Dones (Pl. de la Patacada, 9, REUS)

El procés d’acompanyament està present en diferents models teòrics i pràctiques educatives al voltant del treball amb persones, entenent que cada persona és un subjecte actiu en la construcció de la seva pròpia trajectòria. I és en aquest procés d’acompanyament que es crea el vincle necessari amb l’espai pròxim, amb l’equipament juvenil i amb l’equip educatiu de referència per afavorir l’apoderament necessari pel desenvolupament del jove.

En aquesta jornada, es discutirà sobre la importància del vincle i la necessitat que els professionals treballin adaptant-se a l’entorn i a les necessitats concretes del territori; a partir de la presentació de tres projectes que treballen des de la intervenció directa amb els joves del territori i, entre altres finalitats, pretenen potenciar el seu apoderament.

Amb els projectes Intervenció al carrerJove, Què Vens? Cogestió Espai Jove Escorxador + “Vincle, apoderament i procés d’acompanyament en les persones joves” ponència especial a càrrec de Pere Soler, Director del Màster Interuniversitari Joventut i Societat.

Horaris i programa de les jornades / Inscripcions + servei de bus des de Barcelona, Girona i Lleida

La motivació en el procés de desenvolupament

23 de març, 10:00h, a la Sala l’Amistat (C/ Ciutat de Lleida s/n, MOLLERUSSA)

La motivació és aquell estat que ens permet realitzar qualsevol tasca amb satisfacció, plaer i que intervé en la presa de decisions i actitud activa en el procés de creació i aprenentatge. La pregunta clau que com a professionals que treballem amb joves (i amb altres professionals) ens hem formulat al llarg de la nostra trajectòria professional i continuem formulant-nos, és com potenciar aquesta motivació que aporta tants beneficis en el desenvolupament de qualsevol projecte.

Aquesta jornada es presentaran tres projectes amb finalitats molt diferents, com la participació dels joves en els pressupostos juvenils d’un poble, la inclusió dels joves des d’una ciutadania activa o el desenvolupament d’activitats de lleure i oci nocturn. Però que descobrirem i discutirem sobre la importància de la motivació en ells, el seu procés i les eines utilitzades per mantenir-la al llarg dels anys de vida dels projectes.

Amb els projectes Pressupostos participatiusVente pa’ka i Espai Jove Intercultural acció especial a càrrec de Carles Vila, Tècnic de joventut de Lliçà de Vall, docent del Màster Interuniversitari Joventut i Societat i membre de la junta de l’AcPpJ.

Horaris i programa de les jornades / Inscripcions + servei de bus des de Barcelona, Girona i Tarragona

El paradigma de l’oci

25 de març, 17:00h, a l’Aula Segimon Serrallonga de la Universitat de Vic (C/ de la Sagrada Família 7, VIC)

L’oci és el temps lliure en el qual la persona dedica un temps determinat en realitzar, de manera autotèlica i lliure, una activitat. I, concreament, l’oci juvenil és aquell enfocat específicament a les persones joves i en podem trobar de molts tipus i amb moltes finalitats diferents.

En aquesta jornada, es presenten tres projectes que estant relacionats amb l’oci de maneres diverses, amb dinàmiques alternatives, que busquen la coordinació entre municipis, la gestió d’activitats d’oci promocionades pels joves i la prevenció com element clau en aquest context.

Amb els projectes Bus NitCarretera i Manta i Energy Control + ponència especial sobre “oci, riscs i prevencions” de Jordi Bernabeu, Psicòleg i Educador a l’Ajuntament de Granollers, especialitzat en atenció d’adolescents i joves, sobretot pel que fa a la prevenció en el consum de drogues i usos 2.0. També és professor associat del Grau d’Educació Social a la Universitat de Vic.

Horaris i programa de les jornades / Inscripcions + servei de bus des de Girona, Lleida i Tarragona

La gestió participativa com element clau

31 de març, 10:00h a Can Genís (C/ Cervantes 8, PALAFRUGELL)

Participar suposa prendre part de manera activa en alguna cosa que és comuna a diferents persones i que suposa l’existència d’un nivell de col·laboració entre aquestes per aconseguir uns objectius comuns. Existeixen diferents nivells i tipus de participació i potser no tots propicien canvis o transformacions de l’entorn, però sí que considerem que tota participació implica motivació i pertinença. Així, no es considera participació la simple presència o assistència a esdeveniments com a receptors o destinataris de l’acció, sinó la intervenció efectiva en alguna fase i procés del projecte amb alguna capacitat efectiva i visible de decisió sobre els continguts i desenvolupament del projecte.

En aquesta última jornada es presenten tres projectes relacionats amb l’educació formal, el voluntariat i l’oci, en el qual hi prenen part un volum gran de persones (professionals i joves), que mantenen diferents graus de participació. Així, es discutirà sobre la gestió participativa entre les persones treballadores i les voluntàries per tal d’analitzar-ne el sentiment de pertinença al projecte, els graus d’implicació i com s’afavoreix als resultats obtinguts.

Amb els projectes ComarkaladaIn-forma’t Joves (Antic Nous voluntaris) + xerrada especia sobre “Foment, participació i suport de l’associacionisme”, amb David Guàrdia, Vicepresident del CNJC i expert en foment i suport de l’associacionisme juvenil.

Horaris i programa de les jornades Inscripcions + servei de bus des de Barcelona, Lleida i Tarragona


  • La inscripció a les jornades és gratuïta però amb places limitades, segons aforament de la sala. El formulari d’inscripció restarà obert fins 48 hores prèvies al desenvolupament de cada jornada.
  • Posem a l’abast un servei de bus a les Jornades, des de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, d’anada i tornada a les jornades (amb un mínim de 20 professionals-persones interessades). Quan feu la vostra inscripció, teniu l’opció de sol·licitar el servei (socis/es AcPpJ: 14 euros. No socis/es: 18 euros. Ens posarem en contacte amb les persones interessades per gestionar el viatge) – Les jornades que es celebren a Vic, no tenen servei des de Barcelona.

La plataforma de bones pràctiques en l’àmbit de la joventut és un projecte de l’Associació Catalana de Professionals de les Polítiques de Joventut (AcPpJ) amb la col·laboració i suport de la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya (DGJ) i l’Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona.