Girl Zone: espai de sororitat

Projectes

Girl Zone: espai de sororitat

El projecte Girl Zone «espai de sororitat» és un projecte adreçat a noies joves del municipi de Pineda de Mar, i que té per objectiu treballar diferents aspectes de la vida de les joves, amb una mirada feminista, de transformació i crítica perquè les joves puguin donar resposta a dubtes que tinguin i conèixer altres…

Descripció general

El projecte Girl Zone «espai de sororitat» és un projecte adreçat a noies joves del municipi de Pineda de Mar, i que es duu a terme a través de 7 blocs temàtics que consten de 2 activitats cadascun i un últim bloc que consisteix en un curs formatiu d’Agents liles. Cada bloc pretén treballar diferents aspectes de la vida de les joves, amb una mirada feminista, de transformació i crítica on les joves puguin donar resposta a dubtes que tinguin, conèixer diferents realitats, plantejar-se reptes i canviar la visió de la seva realitat per tal de fer més conscient el seu procés de canvi cap a la vida adulta. 

Cada bloc va adreçat a una franja d’edat concreta, això ens permet adaptar cada activitat a les necessitats de les joves. El grup de joves es reunirà setmanalment per fer un berenar-trobada on es parlarà o es farà la dinàmica temàtica i durant la mateixa setmana es fa una excursió o activitat pràctica en relació al tema treballat.

En l’elaboració i implementació del Pla Local de Joventut 22-25, es va detectar un problema envers les relacions abusives i la violència masclista, les joves tenien una visió esbiaixada de l’amor i la creació de relacions de dependència i abús totalment normalitzades. A aquest fet li sumem la inseguretat que tenen les noies en l’horari nocturn, les actituds masclistes, i que han augmentat el nombre de joves que han patit violència. Per això vam veure molt necessari elaborar projectes i accions que empoderin a les joves, donant espais on es sentin segures, on reflexionar i parlar.

Aquesta diagnosi queda recollida en el Pla Local de Joventut 2022-2025 en el repte núm. 3 «Un poble que promogui les relacions d’igualtat entre les persones joves»

Aquest repte persegueix construir alternatives de relació més saludables, respectuoses i igualitàries entre els i les joves. L’empoderament de les persones joves ens fa posar la mirada no només en l’espai individual d’aquestes sinó també en la responsabilitat col·lectiva. I des d’aquí, es prioritzen els àmbits d’igualtat i convivència que han de permetre els objectius que es descriuen en el projecte.

Les activitats realitzades a l’edició 2023 han estat les següents:

Grup+12

  • Berenar Esport
  • Sortida Futbol Femení
  • Berenar Estètica-menstruació 
  • Taller de maquillatge
  • Berenar Bingo Musical
  • Berenar Memory voluntariat
  • Sortida a la Fundació Mona
  • CLOENDA
  • Sortida al TEATRE «La Xarxa»

Grup +16:

  • Berenar Sexpreading 
  • Sortida al Teatre Scratch 
  • Sortida a Activ Natura 
  • Berenar Família
  • Sortida Girona temps de Flors
  • Sortida al teatre “Ocaña”
  • Cursa de la DONA
  • Sortida al TEATRE «La Xarxa»
  • CLOENDA

Disseny: Elaboració del projecte i coordinació amb els agents implicats: Octubre-Desembre del 2022

Execució: Difusió i realització d’activitats: Gener-Juny 2023

Avaluació: agost 2023

El projecte compta amb dues activitats setmanals, el Dijous a la tarda xerrada-Berenar del tema a tractar i el cap de setmana l’excursió o activitat corresponent.

El cost total del projecte ha estat de 3.067,48€ per l’edició 2023.

El projecte ha estat finançat pel propi ens municipal.

El projecte ha estat realitzat per una educadora social i amb el suport i col·laboració de la resta de l’equip educatiu del Servei de Joventut.

Aquest projecte va dirigit a dos grups de 15 noies cadascun:

Girl zone +12: adreçat a noies joves de 12 a 15 anys.

Girl zone +16: adreçat a noies joves de 16 a 20 anys.

Les joves han estat seleccionades segons les seves necessitats personals i s’ha format cada grup de forma molt acurada tenint en compte la personalitat de cada participant i la seva situació personal. Són Joves conegudes per l’espai jove, pels Instituts i Serveis Socials.

En general, les activitats han estat adequades als interessos de les joves, que han participat en tot el que s’ha proposat. No obstant això, tampoc s’ha donat espai perquè les joves suggerissin activitats, ja que era un projecte tancat.

Durant el procés han sorgit possibles activitats a les quals s’ha convidat les joves a participar i aquestes han respost correctament i amb motivació.

El projecte Girl Zone ha permès crear un grup de joves consolidat i compromès que ha participat en altres activitats organitzades per l’Ajuntament, com ara la Cursa de la Dona, organitzada per l’Àrea d’Esports, la Festa Holi, de l’Àrea d’Igualtat i l’Obra de teatre OCAñA, organitzada pel SAI.

En algunes activitats, han col·laborat en l’organització i a d’altres han participat i gaudit.

En algunes activitats ha estat necessària la coordinació amb altres tècnics, amb esports, promoció de la salut i igualtat. Aquests són tècnics amb els quals ja es treballa habitualment des de l’Àrea de Joventut, per tant, la comunicació i coordinació ha estat fàcil, àgil i fluida.

El projecte no col·labora amb altres entitats del poble o altres administracions, el que sí que s’ha fet és participar en activitats organitzades per altres àrees de l’ajuntament.

L’avaluació s’ha dut a terme a través de:

– Grau de satisfacció de les joves i assoliment d’expectatives.

– Grau de participació en les sessions de les joves.

– Percepció de les educadores.

I s’han tingut en compte els següents indicadors:

– Nombre de participants a les sessions.

– Nombre de demandes realitzades i nombre de respostes donades.

– Grau de satisfacció dels joves participants.

– Grau de satisfacció dels responsables del projecte.

També s’ha dut a terme una cloenda amb dinàmiques participatives on les joves han pogut expressar el seu grau de satisfacció.

La creació del projecte respon a les necessitats de les joves del territori i al Pla Local de Joventut. Genera un impacte positiu al territori afavorint el compromís de les joves com agents de canvi i fomenta la creació de xarxa i la cooperació entre joves.

  1. Projecte contextualitzat: el projecte neix arran de l’elaboració i implementació del Pla Local de Joventut 22-25 que va permetre detectar un problema envers les relacions abusives i la violència masclista. Tant l’elecció de les participants com les activitats que implementa el projecte donen resposta a necessitats i demandes concretes de les joves del municipi.
  1. Projecte innovador: el projecte dona resposta a unes necessitats molt concretes a través d’una metodologia innovadora que no s’havia aplicat abans al territori.
  2. Possibilitat de rèplica: Es tracta d’un Projecte innovador amb capacitat de rèplica en altres localitats per a facilitar la creació d’espais on les noies siguin protagonistes i on es promoguin les relacions d’igualtat entre les persones joves.
  3. Projecte inclusiu: el projecte garanteix que les joves que es troben en situació de vulnerabilitat tinguin una atenció acurada, arribant a tenir les mateixes oportunitats que la resta de joves. Dona l’oportunitat a joves en situació de vulnerabilitat a accedir a activitats a les quals habitualment no tenen accés. Aquest fet ha quedat palès amb la il·lusió i motivació de les participants.
  4. Promoció de la igualtat de gènere: el projecte prioritza que les joves se sentin partícips i protagonistes del projecte. Gràcies a la participació al Girl Zone les joves han adquirit consciència de grup i han practicat la cooperació mútua. Les joves esdevenen referents entre els seus/les seves iguals, impulsant accions concretes de sensibilització i prevenció de conductes sexistes, violències LGTB-fòbiques i desigualtats de gènere al municipi.

No disposem d’informació per aquest apartat.

No disposem d’informació per aquest apartat.

No disposem d’informació per aquest apartat.

No disposem d’informació per aquest apartat

No disposem d’informació per aquest apartat.

No disposem d’informació per aquest apartat.