Festival AltraVeu Jove

Projectes

Festival AltraVeu Jove

AltraVeu és un projecte participatiu impulsat per JOVES.PRAT, que neix amb la voluntat de crear un espai de trobada, expressió i construcció col·lectiva per a la joventut del Prat de Llobregat.

Descripció general

AltraVeu és un projecte participatiu impulsat per JOVES.PRAT, que neix amb la voluntat de crear un espai de trobada, expressió i construcció col·lectiva per a la joventut del Prat de Llobregat. Aquest projecte s’articula com un procés col·laboratiu on els i les joves de la ciutat prenen el protagonisme en la definició, organització i execució d’una jornada lúdica que posa en valor la seva diversitat, implicació, creativitat i capacitat d’autoorganització.

L’objectiu principal d’AltraVeu és fomentar una cultura participativa i coresponsable entre joves, entitats i administració local, mitjançant un espai obert de trobada on es generin sinergies, es visualitzin projectes i s’enforteixi el teixit juvenil de la ciutat. Aquesta jornada inclou espais de reflexió, mostres de dansa i esports, activitats juvenils i propostes musicals, tot en un marc lúdic i inclusiu, on es potencien les iniciatives pròpies i l’oci positiu.

AltraVeu forma part del projecte Zona Jove, i té com a valors essencials la visibilització del col·lectiu juvenil, el treball en xarxa, la cogestió i la consolidació d’un model d’oci jove amb una mirada transformadora i educativa. El procés es vertebra a través de canals de participació oberts i del treball d’un grup motor de joves, amb el suport constant de l’equip dinamitzador. Aquesta metodologia garanteix que la jornada sigui el reflex dels interessos, motivacions i inquietuds dels i les joves del Prat, ja sigui com a part d’entitats, col·lectius informals o a títol individual.

Amb aquesta proposta, es busca consolidar una jornada anual de referència al calendari juvenil de la ciutat, donar valor a la tasca juvenil, reforçar el vincle entre JOVES.PRAT i la joventut local, i promoure una imatge positiva i activa del jovent dins la comunitat.

Objectius generals i específics:
Crear cultura participativa:

– Fomentar processos de treball conjunts que serveixin com experiència d’aprenentatge i fomenti iniciatives pròpies o s’impliquin en altres existents.
– Corresponsabilitzar-los en l’organització d’una jornada d’oci jove i crear espais de producció cogestionada entre col·lectius joves i administració local.
– Facilitar la visibilització dels diferents col·lectius i entitats de joves per tal de fomentar el treball en xarxa i oferir recursos.
– Visibilitzar la tasca del grup motror

Mantenir el contacte i vincle amb els i les Joves: Consolidar Joves.Prat com a servei de referència per als i les joves i tenir un contacte més directe.


Oferir oci positiu: Consolidar un dia de festa jove en el calendari anual.

Donar resposta als diferents interessos de les persones joves: Visualitzar els projectes, motivacions i activitats dels i les joves del Prat. Tant els que pertanyen a entitats com els col·lectius no formals i joves a títol individual amb inquietuds pròpies.

Positivitzar la visió dels joves: Donar valor a les iniciatives i actituds dels joves entre la població en general.

Treball intern i coordinacions: de febrer a juny
Procés participatiu grup motor: març i abril
Dia del festival: l’horari pot variar cada any, depenent de les propostes i el disseny creat amb
el grup motor de joves, però habitualment és el segon dissabte de maig.

11.000 € de partida municipal destinades al contracte de gestió de l’equipament El
Lloro, Serveis de Joventut.

Prové íntegrament de la partida municipal.

El projecte compta amb un equip professional ampli i divers que garanteix una gestió eficaç i coordinada de totes les fases del projecte:

Responsable del projecte:
Lídia Montero és la responsable del projecte i proporciona el suport tècnic municipal necessari per a la seva execució.

Coordinació del projecte:
Stella Rubio assumeix la coordinació general del projecte. És la responsable del procés participatiu, de l’equip motor i de les comissions de treball. També gestiona les contractacions, la comunicació i la logística, a més de dissenyar i executar l’estratègia comunicativa global del projecte.

Equip tècnic:
– Guillem Bonet és el referent de la comissió de música i exerceix funcions de regidor d’espai.
– Dani Artacho dóna suport a la regidoria en diverses tasques.
– Cristian col·labora activament en el muntatge dels espais.
– Kevin Guerrero és el responsable de la comunicació del projecte.
– L’equip de Medi Obert, format per educadors de carrer, aporta una visió comunitària i fa de pont amb el jovent del territori.

Altres col·laboradors:
– L’equipament municipal La Capsa col·labora facilitant el llistat de grups de música locals, proporcionant el material de backline necessari i oferint un espai alternatiu en cas de pluja.
– Diversos professionals externs participen en la dinamització de tallers, xerrades i activitats específiques vinculades al projecte.

Aquest equip interdisciplinari garanteix una execució transversal, participativa i adaptada a les necessitats reals del territori i de la població jove.

Es vol arribar a joves de 12 a 35 anys amb inquietud per formar part del grup motor i involucrar-se en el procés.


Tot i que el projecte estigui dirigit a joves de 15 a 35 anys es pretén donar visibilitat a la població en general. Les diferents edats fan ús del festival en diferent franges horàries.


Les famílies i les referents adultes tenen un pes important en la difusió i visibilització del festival i per conseqüència el coneixement sobre els diferents projectes que es porten des de El Lloro com a recursos per a joves de la ciutat.

Crida participativa en les diferents xarxes socials, mailing de joves participants d’anteriors edicions, entitats de lleure, cultura popular, AMPAS, altres equipaments com Centres cívics i culturals…

La crida té com objectiu incentivar la participació com a entitat, grup o persona individual proposant activitats, exhibicions, tallers, xerrades, espectacles, concerts… de la temàtica que sigui i/o formar part del grup motor.


Hi ha diferents maneres de participar en el festival AltraVeu:
1- Formant part del grup motor per el disseny del format i les propostes que es duran a terme.
2- Donant la teva opinió sobre el festival i aportant noves propostes.
3- Proposa la teva participació, com a entitat, grup o persona individual proposant activitats, exhibicions, tallers, xerrades, espectacles, concerts… de la temàtica que sigui.

El 2024 la convocatòria del grup motor es va fer abans que la crida online per participar de les
propostes, perquè des del principi estiguin presents en la comunicació i difusió, així com del disseny de la participació.

Aquestes trobades es desenvolupen gràcies a dinàmiques pensades per arribar als objectius. Com a
novetat, es va crear la comissió de comunicació per a crear continguts, fer entrevistes a les participants… Un cop s’ha fet aquesta primera crida participativa en les diferents xarxes socials, es fa una selecció per límit de temps, espai o recursos. Les propostes que arribin seran valorades pel grup motor.

S’insta a les entitats a participar, col·laborar i fer difusió de la crida.

El projecte destaca per la seva clara transversalitat en la gestió, amb una coordinació prioritària amb l’àrea de Cultura i amb els tècnics de l’equipament municipal La Capsa, que aporten la seva expertesa en la gestió d’accions musicals i festivals. Aquesta col·laboració permet treballar conjuntament amb Joventut en la producció de l’acte, assegurant-ne la qualitat i adequació a les necessitats del públic jove.

A més, hi ha una col·laboració habitual i eficient amb altres serveis municipals com la Brigada, que participa en qüestions logístiques com la instal·lació de WC mòbils, el préstec de materials, la col·locació de carpes i escenari, i la neteja de l’espai.

També es manté una relació fluïda i informativa amb les empreses de l’entorn industrial on es realitza el festival. S’informa anualment de l’activitat i es garanteix que la sonorització es mantingui dins dels límits legals establerts, evitant molèsties al veïnat proper. Tot plegat contribueix a una organització coordinada i respectuosa amb l’entorn.

L’esperit del programa és fer un acompanyament i mantenir una relació d’estreta col·laboració amb els ens locals i àrees municipals per poder acompanyar les persones joves  d’una manera holística i transversal.

Per avaluar el projecte es programen diferents reunions amb els diferents agents
(reunió interna equip de Joventut, reunió amb personal extern contractat i reunió
barra i grup motor) a més s’envia un formulari a totes les persones que han participat
en les diferents exhibicions i actuacions.

El projecte ha estat seleccionat per la seva solidesa, continuïtat i la qualitat global del seu plantejament. És un projecte amb una trajectòria consolidada al llarg dels anys i que destaca per implicar activament un grup motor de joves, afavorint processos participatius reals en la definició i desenvolupament de les activitats. Els objectius, el context i el sistema d’avaluació estan molt ben definits i presentats de manera clara i acurada, fet que facilita la seva comprensió i valoració.

Un altre element destacable és la capacitat del projecte per adaptar-se a diferents espais del municipi, reconeixent i posant en valor el talent local i promovent la descentralització de l’activitat juvenil. A més, malgrat el seu abast i impacte, es gestiona amb un pressupost ajustat, cosa que demostra una gran eficiència i una logística ben resolta.

Un dels principals punts forts del projecte és el seu enfocament participatiu i comunitari, amb un treball constant i real amb els joves que el converteix en una molt bona pràctica en l’àmbit de la Participació juvenil. L’existència d’un grup motor actiu, la implicació transversal de diferents serveis municipals i la incorporació de referents joves en els diferents àmbits del projecte (música, comunicació, logística, etc.) són elements clau que garanteixen la seva qualitat i impacte.

El projecte també destaca per la seva replicabilitat: tot i haver estat promogut per un ajuntament amb certa capacitat econòmica, el seu model de planificació, la claredat metodològica i la senzillesa estructural permeten que sigui exportable i adaptable a municipis amb realitats diferents. La seva avaluació pràctica, l’organització rigorosa i l’adequació de la documentació aportada el situen com un bon exemple de gestió eficient i de bones pràctiques en l’àmbit de la joventut.

No disposem d’informació per aquest apartat.

No disposem d’informació per aquest apartat.

A la seva pàgina web i a l’Instagram trobareu un recull de fotos dels diferents anys.

No disposem d’informació per aquest apartat.

“El festival representa una oportunitat per descobrir nous talents locals, també per connectar amb altres joves que busquen aquest mateix interès per la música” – Rubio Platino.

“És un esdeveniment molt important pel nostre municipi i un punt de trobada on interactuar amb la resta de joves del Prat. Dansa, música, activitats… Podríem dir que és un dia simbòlic per les persones joves del Prat.” – Raquel Vázquez.

“He participat en l’AltraVeu des de fa dos anys, organitzant una “batalla de galls”, i va ser espectacular. Convocar a tants joves per quedar, compartir i donar suport als que pugen a l’escenari té molt de mèrit.” – Mohamed Zinebi.