Crea2
admin on 27/05/2021
Crea2
El projecte Crea2 es va iniciar l’any 2014 amb l’objectiu d’oferir una formació especialitzada adreçada a joves artistes residents de la ciutat de Lleida.
Descripció general
El projecte Crea2 es va iniciar l’any 2014 amb l’objectiu d’oferir una formació especialitzada adreçada a joves artistes residents de la ciutat de Lleida que volguessin formar-se com emprenedors/es amb l’objectiu de permetre’ls crear productes per la seva posterior venda, com ara souvenirs de la ciutat, marxandatge o l’embalatge d’ampolles d’oli. Mitjançant aquesta intervenció de formació artística i d’emprenedoria, es busca millorar l’ocupació de les joves artistes en la ciutat, promovent la seva visibilitat juntament amb la seva professionalització. La suma de talents pretén dotar als participants d’elements i recursos que fomentin dinàmiques d’intercanvi entre disciplines per a establir la base de projectes i idees que puguin esdevenir nous productes. Els participants són joves d’entre 18 i 25 residents a la ciutat de Lleida, amb una formació o estudis previs relacionats amb les arts.
Com a resultat d’aquestes formacions, realitzades per Guillem Ferran, els joves dissenyaran diferents projectes i productes que empreses i institucions poden decidir adquirir un cop finalitzat el projecte. Al cap dels anys, diferents institucions de la ciutat de Lleida s’han sumat a la iniciativa com a clients potencials: la Federació de Colles de l’Aplec del Caragol (FECOLL), Turisme de Lleida, la Fundació Sorigué, el Consorci del Turó de la Seu Vella, La Universitat de Lleida, la Diputació de Lleida, l’Institut d’Estudis Llersedencs i Ara Lleida.
Identificació
Núm. referència:
Data d’introducció:
Data d’actualització:
Institució:
Responsable/s tècnic/s:
Telèfon/s contacte:
Email/s contacte:
Eixos:
Valoració:
El Crea2 de Lleida és un projecte que es convoca cada dos anys des del 2014, oferint 20 places per a joves creadors interessats a participar en aquesta experiència i rebre formació per esdevenir emprenedors en el món de les arts i l’artesania. Actualment, s’han celebrat quatre edicions: l’any 2014, 2016, 2018 i 2020.
Les inscripcions per al projecte duren un mes a partir d’octubre i s’inicien les classes al gener o bé al maig. Un cop s’ha realitzat la selecció dels i es comunica als participants, aquestes formacions consisteixen en cinc jornades de cinc hores al llarg de tres mesos. Cadascuna d’aquestes sessions es realitza cadascuna on es treballen els següents continguts:
Sessió 1: Recerca
Sessió 2: Conceptualització i disseny
Sessió 3: Formalització
Sessió 4: Desenvolupament i comercialització
Sessió 5: Presentació dels resultats.
Addicionalment a aquestes sessions formatives, els joves han de treballar i dedicar temps per elaborar els dissenys fora de l’horari presencial, amb un seguiment i una tutoria individual de cada projecte i/o creació per part del formador a distància, a través de comunicació telefònica o per correu electrònic.
Un cop finalitzats els projectes, es realitza una presentació final davant dels clients i possibles compradors per tal de mostrar, explicar i destacar els processos, metodologies i resultats.
Té un pressupost anual de 2500 € on els joves no han de pagar res.
El finançament del projecte va inclòs com a partida dins dels pressupostos de joventut.
El projecte és gestionat per un tècnic de joventut qui s’encarrega de les gestions administratives, planificació, difusió i coordinació del projecte; i del professor Guillem Ferran encarregat de dur a terme les formacions i el seguiment dels alumnes.
En Guillem Ferran és un dissenyador de producte multidisciplinari, professor de disseny de producte i materials a l’ESDAP Llotja des del 2013, a més de cap de departament de Disseny de Producte des de 2016. Paral·lelament, ha treballat amb diferents organitzacions i institucions, organitzant formacions i tallers per a adults, com el Crea2. És consultor acreditat en gestió de la Innovació i disseny de producte per ACCIÓ, de la Generalitat de Catalunya.
Cada edició, es convoquen 20 places per a joves creadors interessats a participar en una experiència formativa per dissenyar, elaborar productes artesans amb la intenció de comercialitzar-los posteriorment i iniciar-se en l’emprenedoria.
Són joves d’entre 18 i 25 anys, que resideixen, estudien o treballen a la ciutat de Lleida, tot i que en el cas d’haver-hi vacants, també poden participar joves de la demarcació de Lleida. En les anteriors edicions, els joves participants provenien de disciplines com el gravat, la il·lustració, la joieria, la pintura, la fotografia, l’escultura, el disseny gràfic o el disseny tèxtil.
En aquest projecte, els joves són els beneficiaris directes del programa. En les primeres edicions del projecte, el Departament de Joventut de l’Ajuntament de Lleida va contactar amb els joves que havien participat prèviament en altres activitats, com ara al Mercat de les Idees i a les formacions organitzades pel departament; a més de buscar nous participants a través d’activitats de difusió.
Un cop feta la difusió, els joves interessats han d’omplir una sol·licitud per formar part del projecte, amb les seves dades personals i una mostra de la seva obra. Un cop rebudes les sol·licituds, se seleccionen les millors i s’engega el curs i les tutoritzacions per crear els productes. En l’etapa final després de la producció, els joves també són acompanyats durant la negociació econòmica amb el client per a la seva venda.
En el Crea2 es va col·laborar amb el FECOLL, una entitat de la ciutat de Lleida encarregada d’aglutinar els diferents participants per a l’aplec del cargol, festa gastronòmica multitudinària de Lleida, com a client dels projectes i productes elaborats pels participants del projecte durant la tercera edició.
La iniciativa del Crea2 va sorgir del Departament de Joventut de l’Ajuntament de Lleida, el qual ja tenia consolidats altres projectes d’emprenedoria artística, com ara el Mercat de les Idees on joves artistes i artesans poden muntar una parada a l’eix comercial de Lleida, quatre vegades a l’any per vendre els seus productes o obres d’art. A partir d’aquesta activitat, el departament de joventut va observar una gran quantitat de joves artistes i artesans i va dissenyar un projecte de cara a la professionalització d’aquest col·lectiu mitjançant formacions específiques (màrqueting digital per artesans, venda en línia, etc.) i el Crea2.
A més, altres departaments de l’Ajuntament com ara Alcaldia i Turisme han participat en el projecte com a potencials clients dels participants del Crea2.
En aquest projecte, el Departament de Joventut s’ha encarregat de posar en contacte als joves amb clients institucionals, com ara la Diputació de Lleida per a adquirir els projectes resultants de les jornades de creació. A més, en passades edicions s’ha treballat també amb la Seu Vella, cooperatives de les Garrigues i altres institucions com Fundació Sorigué, l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Ara Lleida i la Universitat de Lleida.
No disposem d’informació per aquest apartat.
El projecte Crea2 és un projecte amb ja quatre edicions que mostra la seva consolidació per als joves artistes residents de la ciutat de Lleida. Es tracta d’un projecte molt complet incloent una formació per a joves, les introdueix en el món professional, s’encarrega de contactar amb empreses i societat civil com a potencials clients i futurs socis i implica a gent de l’àmbit de la cultura i les arts. Els seus objectius són claus en fer front de les necessitats específiques de les persones emprenedores i les necessitats de les joves artistes, establint-se com un exemple de plataforma de promoció d’aquests joves.
- Projecte consolidat: Gràcies a la trajectòria del Crea2, gairebé 80 joves han pogut rebre aquesta formació clau i s’ha establert com un punt de referència pels joves artistes amb visió emprenedora de Lleida i municipis propers.
- Forts vincles de cooperació entre els participants amb el teixit institucional, artístic i econòmic del territori: A través del projecte, els joves entren en contacte directe amb funcions i situacions reals amb clients de tots els àmbits professionals: creant relacions de tutorització amb artistes reconeguts així com presentant i dissenyant uns productes finals de marxandatge per a entitats locals així com els principals productors d’oli de la diputació.
- Neix de les necessitats específiques de les joves artistes: La planificació i identificació del projecte neix d’accions prèvies realitzades pel Departament de Joventut on es va observar, gràcies a projectes amb joves creadores com el Mercat de les Idees. A partir d’aquesta experiència, es desenvolupa un projecte per a fer front totes les necessitats educatives que puguin tenir per a professionalitzar aquest col·lectiu.
- Intervenció multidimensional per a l’ocupació dels joves: Aquesta intervenció cassa tots els elements necessaris per a la professionalització d’un grup de joves específic mitjançant formació teòrica i pràctica, un seguiment i tutorització per part del professor, així com tot el cicle de producció i venda amb clients reconeguts que permetrà establir una base sòlida pel futur dels joves participants.
- Reivindicació de l’art i la figura dels creadors al municipi: Mitjançant un projecte que posa en rellevància el treball dels artistes com a mitjà i producte final del projecte; el projecte promou l’art com a sortida professional en el municipi, enfortint l’escena artística de la ciutat i creant vincles amb diferents entitats locals que poden esdevenir futurs clients dels participants.
Noemi Cierco Moncalvillo, tècnica del projecte opina:
La clau del projecte, pel meu parer i recollint les opinions dels joves, és que el professional que imparteix el curs treu el millor de cada artista i artesà, els ajuda en el procés de creació i en la comercialització del producte (posar preus, vendes, etc.). També el fet que els joves treballin en col·laboració entre ells fa que els productes siguin molt millors perquè es barregen disciplines a l’hora de crear els productes.
Pel que fa a l’impacte estem al 50% de vendes de producte. L’Ajuntament de Lleida contacta prèviament amb moltes empreses i institucions interessades a comprar els productes i aquest treball transversal és molt important.
No disposem d’informació per aquest apartat.
No disposem d’informació per aquest apartat.
No disposem d’informació per aquest apartat.
No disposem d’informació per aquest apartat.
Proposa’ns projectes
Us demanem que ens ajudeu a trobar nous projectes de bones pràctiques. La plataforma actualment té trenta-dos projectes seleccionats per l’Associació Catalana de Professionals de les Polítiques de Joventut amb l’ajut d’una xarxa territorial d’antenes i un consell avaluador constituït per diversos experts.
- Category: Comarques lleidatanes, Creativitat i expr. artist., Directa públic, EIX 1. TERRITORIAL, EIX 2. DIMENSIÓ DEL GRUP DIANA, EIX 3. TITULARITAT, EIX 4. GESTIÓ, EIX 5. ÀMBIT D’ACTUACIÓ, EIX 6. METODOLÒGIC, Grup determinat, Ocupació, Participació, Projecte amb projecció, Projecte comunicat, Projecte en xarxa, Projecte innovador, Projecte transferible, Projecte transformador, PROJECTES, Pública Municipal, Tram d’edat, Transversalitat, VALORACIÓ: CRITERIS VELLS