Bones pràctiques en joventut 2014/15: memòria d’una campanya il·lusionant

Recursos

Bones pràctiques en joventut 2014/15: memòria d’una campanya il·lusionant

Efectivament, la temporada passada fou la primera on s’han gestionat i dut a terme totes les accions i activitats necessàries per a complir amb els objectius marcats a l’inici de la creació d’aquesta plataforma.

Bones pràctiques en joventut 2014/15: memòria d’una campanya il·lusionant

Per aquest motiu, hem decidit realitzar el primer informe de resum i anàlisi de la feina feta, amb l’objectiu de contribuir a la millora continuada d’aquesta eina, plataforma i projecte.

S’han incorporat noves bones pràctiques a la plataforma, s’han actualitzat pràcticament totes les que ja hi eren, el web ha incorporat canvis i millores substancials, s’ha renovat el Consell Avaluador, s’han revisat els criteris de selecció, s’han realitzat jornades de presentació de la plataforma i dels seus projectes amb una nodrida participació i amb espais per a la reflexió i el debat, s’ha comptabilitzat i avaluat la incidència del projecte en la xarxa i la plataforma ha despertat la curiositat i l’interès d’espais professionals rellevants, externs a la pròpia organització.

Que la temporada 2014/15 hagi estat valorada com la primera en què s’ha desenvolupat el projecte en la seva globalitat ens mostra també que la seva maduració és progressiva i lenta. El projecte va ser ideat com una proposta a llarg termini i, per tant, la seva progressió pausada no ha de ser un problema si els resultats són prou adequats. Però és interessant obrir una reflexió sobre els mitjans de què es disposa per desenvolupar-lo. Es combinen, d’una banda, les tasques voluntàries i les aportacions desinteressades de professionals i membres de l’AcPpJ amb l’encàrrec professional, d’altra banda, per gestionar el nucli central del projecte amb la voluntat de garantir-ne la continuïtat i la coherència. Però el projecte es desenvolupa sobretot per la voluntat del col·lectiu professional, implicat en l’enfortiment del sector i en la generació d’instruments que aportin valor afegit a la professió. En canvi, podem percebre amb relativa facilitat que el projecte milloraria la seva capacitat de generar continguts i de tenir presència pública si es trobessin els mecanismes adequats per promoure la participació dels professionals i la seva implicació, intensiva (aportació de continguts) i extensiva (creixement del nombre de col·laboradors): la prioritat del treball per aquest 2015/16 s’orientarà cap a l’ampliació del cercle de professionals que hi col·laboren, que hi fan aportacions efectives i que, en conseqüència, milloren potencialment la capacitat de treball.

Per un altre costat, els més de dos anys de treball efectiu del projecte ens permeten apuntar determinades conclusions interessants, derivades de la descripció de les bones pràctiques, de les opinions que han merescut i de la participació dels professionals de joventut en els espais d’anàlisi, de debat, de les jornades. Però aquestes conclusions planen per damunt del projecte en forma d’impressions generals, de certeses compartides verbalment, de reflexions fetes en el marc de petits grups o com a resultat dels diàlegs que s’han generat en les activitats que acompanyen la plataforma. La bona feina de base que hem aconseguit posar en marxa, cal afegir-hi doncs, a partir d’ara, una major capacitat de concretar resultats, de generar conclusions tècniques validades pel col·lectiu professional i que, per tant, siguin útils per a la tasca quotidiana dels treballadors en l’àmbit de la joventut.

El tercer aspecte que hem volgut posar en consideració en aquesta memòria té a veure amb la mecànica de treball del projecte. Hem posat en marxa un sistema de generació de continguts ambiciós, que requereix espais de reflexió i coneixement tècnic i que, al mateix temps, fa necessària una logística complexa per a fer-lo possible. Per tant, i per la continuïtat futura del projecte dependrà en bona mesura de l’adaptació de les tasques i mecanismes de treball a les possibilitats reals de tirar-les endavant. És així com plantegem com a repte immediat, repensar i millorar en tot allò que calgui els mecanismes seguits fins ara per aconseguir noves propostes de bones pràctiques, per fer-ne l’actualització periòdica dels continguts, per impulsar-ne la difusió, per promoure el diàleg i la discussió tècnica i per visualitzar i fixar els seus resultats i conclusions de manera que siguin realment útils per als professionals.

La temporada 2015/16 de les bones pràctiques ha començat!

Llegiu la memòria sencera amb tot tipus de detalls