Matchfunding Arrela’t a l‘Alt Pirineu i l’Aran

Projectes

Matchfunding Arrela’t a l‘Alt Pirineu i l’Aran

El projecte MatchFunding Arrela’t a l’Alt Pirineu i l’Aran té per objectiu reactivar el teixit socioeconòmic de manera sostenible i estructural, amb una mirada a esperes que la joventut es quedi al territori.

Descripció general

El projecte MatchFunding Arrela’t neix com a resposta a la crisi generada per la pandèmia de la Covid-19, amb l’objectiu de reactivar el teixit socioeconòmic de l’Alt Pirineu i Aran de manera sostenible i estructural, afavorint tant les persones emprenedores com el territori on desenvolupen els seus projectes. La iniciativa parteix de la detecció, per part dels equips tècnics del territori, que calia un suport addicional als processos d’emprenedoria que havien començat a sorgir durant i després de la pandèmia. Malgrat l’oferta de formacions, es va evidenciar la necessitat de combinar aquest acompanyament formatiu amb suport econòmic i comunitari per garantir la Viabilitat a llarg termini dels projectes.

El projecte parteix també d’una reflexió estratègica: els territoris no poden dependre exclusivament del turisme com a motor econòmic. És per això que MatchFunding Arrela’t promou iniciatives amb retorn social i arrelament local, afavorint la diversificació econòmica i l’enfortiment de les comunitats locals.

Una de les particularitats d’aquest projecte és l’aposta pel matchfunding, un sistema de finançament col·laboratiu on les aportacions de la ciutadania a través de la plataforma Goteo.org són multiplicades amb fons públics i privats. Aquesta fórmula té com a objectiu impulsar econòmicament iniciatives emprenedores que generin un impacte positiu en el territori. D’aquí el nom de la convocatòria: “Matchfunding Arrela’t”, que alhora fa referència a l’objectiu de fer créixer projectes amb arrels sòlides al territori.

La campanya està impulsada per una aliança entre les Oficines Joves i els serveis de promoció econòmica de les sis comarques de l’Alt Pirineu i Aran, amb el suport de grups Leader, la Direcció General de Joventut (DGJ), l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Pirineu, l’IDAPA, així com les Diputacions de Lleida i Girona.

La convocatòria té com a objectiu principal donar suport a 6 projectes, un per comarca, que puguin ser beneficiaris de la campanya de micromecenatge públic-privada. A més del finançament, els projectes seleccionats reben acompanyament i formació per tal d’optimitzar la seva campanya i garantir l’impacte social del seu projecte.

Paral·lelament, MatchFunding Arrela’t inclou una línia formativa oberta a un major nombre de projectes emprenedors del territori. A través de jornades informatives i de capacitació, es facilita que més iniciatives, encara que no siguin seleccionades en la convocatòria principal, puguin desenvolupar eines per iniciar la seva trajectòria emprenedora i, si escau, impulsar la seva pròpia campanya de crowdfunding.

A més, el projecte posa especial atenció a col·lectius que tradicionalment tenen més dificultats per emprendre, com les persones joves i les dones, promovent la seva participació i empoderament dins el procés.

En resum, MatchFunding Arrela’t és una iniciativa de cofinançament col·laboratiu i acompanyament integral, dissenyada per fomentar l’emprenedoria sostenible, amb retorn social i arrelament territorial, i per construir comunitat al voltant dels projectes, garantint-ne la continuïtat i contribuint al desenvolupament equilibrat i resilient de l’Alt Pirineu i Aran.

El projecte esta plantejat perquè duri un any (uns 12 mesos) tenint en compte que la
campanya de micromecenatge dura un total de 60 dies i previ a aquesta hi ha unes formacions prèvies de preparació, la presentació i la valoració dels projectes i la preparació de les campanyes.

El pressupost total del projecte MatchFunding Arrela’t és de 56.100 euros, distribuïts en tres blocs d’actuació diferenciats. El primer bloc correspon a les jornades comarcals Arrela’t, amb una dotació de 14.000 euros, destinada principalment a dinamització, prospecció i coordinació territorial, amb una mitjana de 1.500 euros per comarca, així com a activitats de formació i accions comunicatives com la creació de cartells i vídeos. El segon bloc fa referència a les jornades virtuals de l’Alt Pirineu i Aran, amb un pressupost de 10.500 euros, centrat en dinamització i coordinació, moltes vegades assumides amb recursos propis. El tercer bloc i el més important pel que fa a volum econòmic és el de la campanya de matchfunding, amb un total de 31.600 euros. D’aquests, 24.000 euros es destinen directament al fons matchfunding, que té com a objectiu multiplicar les aportacions ciutadanes, i 7.600 euros més es reserven per cobrir els costos de gestió de la plataforma Goteo, que fa possible la campanya.

El finançament del projecte prové de la suma d’aportacions de diversos agents institucionals i públics del territori. Els consells comarcals i les oficines joves de les sis comarques de l’Alt Pirineu i Aran hi han contribuït amb un total de 28.500 euros, cobrint les tasques de dinamització, prospecció i coordinació de les jornades presencials i virtuals, i aportant també 12.000 euros al fons matchfunding. La Direcció General de Joventut ha destinat 6.000 euros al projecte, repartits entre accions de formació i dinamització. L’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) ha assumit els 7.600 euros dels costos de gestió associats a la plataforma Goteo. Els grups Leader hi han participat amb 2.000 euros destinats a cobrir les necessitats de comunicació del projecte, com la producció de materials gràfics i audiovisuals. Finalment, les diputacions de Lleida i Girona han fet una aportació conjunta de 12.000 euros, que s’han integrat íntegrament al fons matchfunding, reforçant així el suport econòmic a les iniciatives emprenedores seleccionades.

El projecte el lidera la tècnica de treball de l’Alt Pirineu i l’Aran de l’oficina jove juntament amb altres tècnics de les oficines joves de les comarques de l’Alt Pirineu i l’Aran, els grups
LEADER, l’Ateneu cooperatiu de l’Alt Pirineu i l’Aran, els serveis de promoció econòmica dels
Consells Comarcals d’aquestes comarques, IDAPA i les Diputacions de Lleida i de Girona.

El perfil del públic destinatari son aquelles persones que resideixen a l’Alt Pirineu i l’Aran majors de 16 anys i, especialment, fins als 35-40 anys i que tinguin un projecte empresarial legalment constituït (professional autònom/a, associació, micro-pime, cooperativa) que compleixi els requisits de participació, exceptuant les entitats públiques o publico-privades i fundacions les quals no es poden presentar a aquesta convocatòria. A més, es fomenta la participació femenina donant una major puntuació als seus projectes així com també a aquelles que el titular sigui menor de 29 anys o que la seva iniciativa sigui una cooperativa.

Aquest no és un projecte co-creat per persones joves sinó que aquestes es poden beneficiar d’ell presentant-se per tal de rebre suport formatiu i econòmic alhora d’iniciar un projecte empresarial al territori.

Es basa en la implicació directa dels projectes emprenedors del territori, que són tant el públic objectiu com els principals beneficiaris de la iniciativa. A més, el conjunt de la població de l’Alt Pirineu i l’Aran hi juga un paper clau, ja que no només hi participa econòmicament a través del micromecenatge, sinó que també representa la massa social que pot esdevenir consumidora i clientela dels projectes un cop aquests siguin una realitat. Aquesta dimensió associativa afavoreix la creació d’una xarxa comunitària al voltant dels projectes, promovent-ne l’arrelament i la continuïtat en el temps.

El projecte incorpora agents que actuen des de diferents àmbits temàtics i sectorials. Així, s’hi involucren les Oficines Joves del territori, que aporten una mirada centrada en la joventut i l’emprenedoria juvenil; les àrees de promoció econòmica dels sis consells comarcals, responsables d’impulsar l’activitat econòmica local; l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Pirineu i l’Aran, especialitzat en l’economia social i solidària; i l’IDAPA, que treballa per al desenvolupament global del territori. Aquesta col·laboració entre sectors permet que el projecte tingui un enfocament integral i adaptat a la realitat socioeconòmica de la regió.

Es fa evident en la implicació coordinada de diferents institucions públiques amb presència i competència al territori. Hi participen els sis consells comarcals de l’Alt Pirineu i l’Aran, els dos grups LEADER del Pirineu (Pirineu Occidental i Alt Urgell-Cerdanya), la Direcció General de Joventut, la Diputació de Lleida i la Diputació de Girona. Aquest treball conjunt entre institucions garanteix la coherència de les polítiques públiques al territori i permet sumar recursos i esforços per fer realitat el projecte.

Pel que fa l’avaluació, un cop acabada la primera campanya es va fer una avaluació
del procés i de la implementació del projecte per tal de poder encarar la segona i l’actual tercera edició. L’avaluació és fa de la mà de l’entitat que ha dut a terme l’operativitat de la campanya (Goteo) i de l’equip tècnic.

El projecte ha estat seleccionat per respondre de manera molt encertada a una necessitat real i urgent dels territoris rurals: la manca d’oportunitats per a la joventut que vol desenvolupar el seu projecte de vida i professional al mateix territori on ha nascut o resideix. MatchFunding Arrela’t proposa una solució innovadora i adaptada al context del Pirineu, fomentant l’ocupabilitat juvenil mitjançant el suport a l’emprenedoria. A més, el projecte destaca per una arquitectura pressupostària intel·ligent i adaptada a la realitat territorial, que combina fons públics i privats per generar impacte directe. També cal destacar la gran quantitat i qualitat de la documentació aportada, que facilita la comprensió i valoració de la proposta, així com la seva clara orientació a joves majors de 18 anys, un col·lectiu sovint amb menys oportunitats de suport directe.

Un dels principals punts forts del projecte és la seva capacitat de coordinació entre diferents agents del territori, tant del sector públic com del privat, generant una estructura de col·laboració transversal, interinstitucional i comunitària molt sòlida. Aquesta cooperació reforça la Sostenibilitat del projecte i en garanteix l’arrelament local. A més, el plantejament del projecte és clar, ben definit i alineat amb la realitat del territori, especialment en entorns rurals i d’interior. També destaca la seva orientació pràctica i exportabilitat, ja que pot esdevenir una bona pràctica replicable en altres comarques o regions amb característiques similars. Finalment, el suport a iniciatives emprenedores amb retorn social a través del micromecenatge i el matchfunding és una eina potent per enfortir el teixit socioeconòmic i fomentar la permanència dels joves al territori.

No disposem d’informació per aquest apartat.

No disposem d’informació per aquest apartat.

Fases del projecte
Membres del jurat
Projectes seleccionats
Cartells de les diferents comarques
Col·laboradors

No disposem d’informació per aquest apartat.

No disposem d’informació per aquest apartat.