Cinc anys i 23 projectes després

Notícies

Cinc anys i 23 projectes després

Entre juliol i novembre de 2012 tretze projectes d’èxit es penjaven per primer cop a la plataforma de Bones Pràctiques en Joventut, una iniciativa que portava pràcticament dos anys al cap dels responsables de l’associació de professionals de joventut.

Cinc anys i 23 projectes després

El pas de la idea a la realitat va ser lent, com tots els projectes impulsats des del voluntariat, planejats a estones perdudes, en reunions fora d’hores i amb una incertesa total sobre la possibilitat d’aconseguir els recursos necessaris.

jornada de bones pràctiquesCinc anys després, els tretze projectes inicials s’han convertit en vint-i-tres, i tres més són a les portes de passar els diversos filtres professionals necessaris abans d’incorporar-se a la plataforma. A principis de 2018, per tant, amb la xifra de vint-i-sis s’haurà doblat el número inicial de projectes, seleccionats d’entre pràcticament dues-centes propostes presentades a les cinc convocatòries que s’han realitzat fins al moment. Cadascun d’ells ha actualitzat les seves dades com a mínim tres vegades, han estat presentats en prop de vint jornades de debat sobre els seus continguts en altres tantes poblacions d’arreu de Catalunya, amb la participació de més de dos mil professionals de joventut i havent generat un trànsit intens i continuat a la xarxa.

Cinc anys i 23 projectes desprésUna quinzena de professionals en actiu han passat pel Consell d’Avaluació de Bones Pràctiques, pilotant i acompanyant els processos de selecció, tria, redacció i presentació dels projectes i, recentment, mitja dotzena d’antenes territorials han inaugurat un nou espai de participació que s’incrementarà notablement ben aviat. La iniciativa ha obtingut el suport, amb diferents intensitats i per diferents vies, de la Direcció General de Joventut de la Generalitat, de la Oficina del Pla Jove de la Diputació de Barcelona i de la regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Barcelona, a més de tots els serveis de joventut locals d’arreu del país que han acollit jornades i trobades de tot tipus. El suport institucional ha fet possible el projecte, però ha respectat en tot moment la independència de criteri professional, sense ni tan sols intentar influir en la selecció de projectes ni en la presentació dels seus continguts.

El projecte és deutor, per tant, de molts ajuts, suports, col·laboracions, impulsos i empentes. Però no hi ha dubte que la raó última del seu èxit són els professionals de joventut que treballen diàriament des dels serveis d’informació, des dels casals o espais joves, des del carrer, al peu dels escenaris, en els instituts de secundària, teixint complicitats amb els departaments d’educació, ocupació, esports, cultura o salut, omplint hores al costat dels nois i noies que són la raó i el destí dels nostres esforços i voluntats professionals. 

Cinc anys i 23 projectes desprésÉs per això que just quan el projecte creua la frontera dels cinc anys de vida i quan som a punt de doblar el nombre de projectes amb què vam iniciar aquest camí, és el moment de donar les gràcies a tots els treballadors de joventut que cada dia fan possible que a Catalunya hi hagi infinitat de projectes que són exemple de rigor, compromís i Professionalitat. És gràcies a ells que cada petit projecte en qualsevol petit municipi, barri o carrer, és un èxit. Són les bones pràctiques dels que treballem amb i per als joves.